Potresna snimka iz Irana: Žena reže kosu na bratovom lijesu. Poginuo je na prosvjedu

Svijet

Iranska aktivistica i novinarka Masih Alinejad kazala je da iranske žene pokušavaju pokazati svoju tugu i bijes šišanjem kose

Prosvjedi zbog ubijene Mishe Amini i dalje ne jenjavaju. Dosad je u neredima poginuo preko 40 ljudi, a policija je uhitila više od 700 prosvjednika. Društvenim mrežama proširila se snimka na kojoj se vidi kako djevojka u suzama reže kosu iznad lijesa svog brata, koji je prema pisanju portala thequint.com poginuo na prosvjedu.

Inače, žene diljem Irana, ali i svijeta odrezale su kosu kao simboličnu gestu prosvjeda protiv iranske moralne policije i smrti Mashe Amini, koju su ‘policajci za moral’ uhitili jer joj je nekoliko pramenova kose virilo izvan hidžaba. Masha je preminula u pritvoru 16. rujna, otkada su krenuli i masovni prosvjedi.

Naime, na videu koji je postao virala, vide se žene kako bacaju cvijeće na grob Javada Heydarija koji je poginuo tijekom prosvjeda protiv hidžaba dok njegova sestra reže kosu iznad njegovog lijesa. Iranska aktivistica i novinarka Masih Alinejad kazala je da ‘iranske žene pokušavaju pokazati svoju tugu i bijes šišanjem kose’.

Organizacija za ljudska prava Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Norveškoj objavila je u nedjelju, 25. rujna, da je broj mrtvih bio najmanje 57, no nestanak interneta koji je u tijeku, otežava potvrđivanje broja smrtnih slučajeva u široko rasprostranjenom prosvjedu. Stotine prosvjednika su uhićene i ovo se naziva najvećim prosvjedima u Iranu u gotovo tri godine. Snage sigurnosti pucale su bojevom paljbom dok su prosvjednici gađali kamenjem i palili policijska vozila.

24sata.hr