Zlatokosa Helena plakala je kad su joj zbog bolesti odsekli kiku: Sad se hrabro bori, ali joj treba naša pomoć

Region

Srbija se ponovo podigla ujedinjena da pomogne maloj zlatokosoj lavici Heleni Gavran. Njena borba protiv zloćudne i teške bolesti traje godinama, a ona se hrabro bori iako ima samo sedam godina

Apel njene mame počeli su solidarno na svojim stranicama da dele i roditelji druge bolesne dece.

– Borimo se. Heli nam, Bogu hvala, dobro podnosi terapije. To je ono što nas ovdržava sve ovo vreme. Nadamo se najboljem ishodu. Akcija prikupljanja novca otežano ide, te nam znači svaka uplata. Nadamo se da ćemo da prikupimo novac – kaže za Telegraf.rs. Helenina mama Katarina.

Devojčica duge, riđe kosice i prelepih plavih očiju osvajala nas je iznova i iznova kada je osmehom i plesom istrajavala u teškim hemioterapijama i pobeđivala tumor na mozgu.

Nedavno se njena mama Katarina oglasila da ponovo zamoli za pomoć, jer i posle devet meseci boravka i mukotrpnih terapija u Moskvi, Heleni i dalje treba naša pomoć.

– Dragi naši, imamo novosti koje nažalost i nisu tako lepe. Odlukom lekara iz Moskve, Helenino lečenje se nastavlja i pored devet meseci boravka i mukotrpnih hemoterapija. Helenino fizičko stanje je Bogu hvala za sada stabilno, ali bolest je još uvek prisutna. Doktorka je predložila nastavak hemoterapije, kao i u skorijem vremenu ponovno protonsko zračenje – napisala je ranije majka, dodajući da su sredstva na fondaciji pri kraju.

Heleni je bolest otkrivena kada je počela da povraća, biva pospana, razdražljiva i ljuta. Mislilo se da je samo ljubomorna jer je na svet došla njena najmlađa sestra, treća ćerkica u porodici.

U avgustu 2019. joj je dijagnostifikovan hidrocefalus, a onda i tumor na malom mozgu. Hitno je operisana, tumor je odstranjen, ali nadu za oporavak dalo je lečenje u inostranstvu. Negde baš početkom novembra 2019., suma od pola miliona evra je prikupljena i Helena je otišla put Pariza.

Javnost u Srbiji pomno je pratila tok lečenja malene. Bili smo veseli kad i ona, đuskali uz “Mile voli disko” s njom, prošli sve bolne terapije, bili tužni kad je plakala zbog odsečene kikice kada je kosa počela da opada, uvek u mislima s njom kao da je naša rođena…

– Ponovo ću biti zlatokosa, porašće mi kosa – bile su tada reči hrabre devojčice. I zaista. Kosica raste, polako ali sigurno. A Helena to najbolje zna, kao što i mi znamo da će nam se i iz Moskve vratiti sa lepim vestima.

TELEGRAF