Legendarni pilot: ‘Kada gledam što se događa u Kninu, osjećam sramotu. To nije moja sramota’

Region

Ivan Selak, legendarni pilot, pričao je o samoj akciji Oluja, ali i o aktualnim političkim prepucavanjima u Hrvatskoj te porukama koje dolaze iz Srbije

Legendarni umirovljeni pilot Ivan Selak je za N1 pričao kako je to prije 27 godina izgledalo u vojno-redarstvenoj akciji Oluja iz pozicije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

– U danima Oluje izuzetno teško je bilo biti pilot. Bilo je djelovanje po neprijateljskim ciljevima koji su bili ranije planirani duboko u neprijateljskom teritoriju. Druga zadaću je bila neposredna vatrena podrška našem pješaštvu na mjestima gdje je nešto zapelo, gdje je bilo tvrdo, gdje je neprijatelja trebalo omekšati. Kad vas pozovu da na nekom dijelu bojišta treba doći, a vi nemate podatke i nemate aerofoto snimku. Razgovarate s našim časnikom za navođenje i govori što on vidi dalekozorom i govori gdje biste vi trebali djelovati, a ono što pilot vidi je skroz drugačije – objasnio je Selak.

Za akciju saznali par dana ranije
Napomenuo je da svi sebi vole dati zasluge, no on smatra kako zasluge idu pješaštvu.

– Pješak je taj čija čizma dok ne stane na kamen, taj kamen nije oslobođen. Mi smo samo bili ti koji smo im pomogli tamo gdje je trebalo – rekao je. Istaknuo je i da su Srbi imali izuzetno dobru protuzračnu obranu.

Selak je rekao kako su za akciju Oluja saznali par dana prije, a dan ranije su bili podijeljeni ciljevi.

– Noć uoči akcije svaki pilot je znao koji mu je cilj. Kretalo se s dva aerodroma, pulskog i s Plesa. Prva zadaća tog jutra 4. kolovoza, sjećam je se po nekim zanimljivim detaljima. Dobio sam poprilično kompliciranu zadaću sa sredstvima koja nisu pametna – s bombama koje su balistički vođene. Cilj je bio prilično kompliciran, morao sam ga pogoditi, da sam ga pogodio možda bi bilo jako puno mrtvih civila i UNPROFOR-aca – rekao je.

Na sam 5. kolovoza imao je zadaće sjeverno od Knina. U povratku njegov kolega nije imao dovoljno goriva pa je sletio na Krk, a Selak je, kaže, sa zadnjim kapima goriva uspio sletjeti na Pleso.

‘Kad gledam što se događa u Kninu osjećam sramotu’
Selak je rekao i kako kada gleda što se događa u Kninu osjeća sramotu.

– To nije moja sramota, to je sramota onih koji se ovako prepucavaju. Ja osjećam ponos i dalje, jedan onome prije 27 godina. To je ponašanje koje je na nivou malog djeteta. Danas je ipak Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i izdići ću se iznad toga – poručio je.

Istaknuo je kako je napredak hrvatskog zrakoplovstva morao biti brži te da je ono bilo zapostavljeno.

– Ono što ja mislim kako se trebalo naoružavati, očito nije zanimljivo. Osobno smatram da trebali smo borbene zrakoplove nabaviti daleko ranije. S obzirom na to da smo zakasnili, trebali smo pogledati same sebe i svoje sposobnosti i mogućnosti i nabaviti ono što je prijeko potrebno. Lijepo je imati Ferrari, ali ako Ferrari koristiš da bi išao do dućana, onda ti on ne treba. Ako taj Ferrari nećeš moći održavati, a kad Francuzi odu mi to nećemo moći održavati.

– Tvoji piloti neće imati naleti koji trebaju imati, tvoji piloti neće biti obučeni za ono što taj Ferrari u svijetu zrakoplovstva može. Sad imaš avion druge generacije – Mig 21, koliko onoga što on daje koristiš – niti trideset posto? I onda ćete koristiti sve što daje avion četvrte plus plus generacije. Nemojte mi pričati priče za malu djecu, predugo sam u ratnom zrakoplovstvu – rekao je Selak.

‘Kad moje kolege i nas prozivaju zločincima, zar to nije ugroza?’
Na pitanje smatra li da postoje ugroze mira na našem području, rekao je:

– Kada vas s druge strane predsjednik druge države proziva za Oluju, kad moje kolege i nas prozivaju zločincima – zar to nije ugroza? Taj predsjednik te iste države sad lije suze nad Srbima, zar je zaboravio gdje je bio 1995.? Je li on ratni huškač? Je li on ratni zločinac? Što je radio ovdje? Što je radio u Sarajevu i iznad Sarajeva? Hoćemo li prozvati te ljude ratnim zločincima – pita se Selak.

24sata