Šta će biti s BiH? Cijene goriva u Hrvatskoj sutra bi trebale značajno pojeftiniti

Region

Čini se da će građani Hrvatske konačno imati razloga za zadovoljstvo kada su u pitanju cijene goriva.

Hrvatska vlada sutra će održati telefonsku sjednicu vezanu uz cijene naftnih derivata. Kako neslužbeno saznaje RTL, benzin će pojeftini za kunu (oko 0,25 feninga), a dizel za 50 lipa (oko 13 feninga).

Nakon telefonske sjednice vlade o cijenama goriva izjavu bi trebao dati ministar privrede Hrvatske Davor Filipović.odsjetimo, hrvatska vlada je prije dvije sedmice fiksirala cijene naftnih derivata.

Litra osnovnog eurodizela na benzinskim pumpama koje nisu na autocestama prodaje se po 13.08 kuna za litru (oko 3,40 KM), a cijena osnovnog benzina eurosuper 95 je 13.50 kuna po litri (oko 3,51 KM).

Premijer vlade Andrej Plenković je prije dva dana najavio da bi cijene goriva morale dodatno pasti.

“Vlada intervenira svake dvije sedmice, sad, kako vidim, po ovome što sam maloprije razgovarao s ministrom Filipovićem, čini se da bi cijene goriva mogle biti još niže”, rekao je Plenković u izjavi medijima na Hvaru.”Ako se to pokaže, sutra je izračun, mi ćemo ponovno intervenirati i donijeti odluke na telefonskoj sjednici u ponedjeljak”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini cijene dizela i benzina su i dalje vrlo visoke, pa se dizel kreće od 3,31 do 3,56 (u Kantonu Sarajevo), dok je benzin od 3,06 do 3,86. Građani se iz dana u dan nadaju da će cijene početi značajno da padaju (ne za 5 ili 10 feninga), ali to se još uvijek ne dešava.

Izvor: Radio Sarajevo