SIMPTOMI OPASNOG ZDRAVSTVENOG PROBLEMA SE VIDE NA RUKAMA: Ako su vam ovakvi nokti, odmah idite kod ljekara!

Zdravlje

Stručnjaci otkrivaju koja promijena na noktima može da ukaže na povišen nivo holesterola!

Ponekad ignorišemo neke promijene na tijelu, kada bi zapravo trebalo da obratimo pažnju na signale koje nam tijelo šalje. Mnogi, recimo, ne znaju da se na rukama, tačnije na noktima, mogu videti simptomi povišenog holesterola.

Kada se arterije začepe zbog visokog nivoa holesterola, uglavnom tu nema neki očiglednih znakova upozorenja, a ovo stanje može da dovede do srčanih bolesti ili infarkta.Zato stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na nokte na rukama jer je jedan od retkih simptoma koje daje povišen holesterol – blijeda boja noktiju.

Loša cirukalcija je posljedica nagomilanih masnoća u krvnim sudovima koji vode krv od srca kao drugim dijelovima tijela. To znači da, ukoliko vam nokti postanu blijedi ili postanu izuzetno krti, to može da ukaže na lošu cirkulaciju u ekstremitetima.

Dr Monika Vaserman ističe da visok holesterol obično “napada tiho”, zbog čega je teško uočiti bilo kakve simptome.

“Ali, to ne znači da ne možete da identifikujete povišen nivo holesterola u tijelu. Jedan od znakova upozorenja su nokti. Visok holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga u arterijama, a one utiču na cirkulaciju, rezultirajući blijedim noktima”, pojašnjava doktorka.

Isto može da važi i za nokte na nogama – bledi, lomljivi nokti, kao i nokti koji sporo rastu, potencijalni su simptomi povišenog holesterola.

Ostali simptomi povišenog holesterola:

Opadanje dlačica sa nogu i stopala
Trnjenje ili osjećaj slabosti u nogama
Lomljivi nokti na nogama koji sporo rastu
Rane na stopalima ili nogama, koje ne zarastaju
Promijena boje kože na nogama, poput toga da postaje blijeđa ili dobija plavkastu nijansu
Sjajna koža
Erektilna disfunckija kod muškaraca
Smanjenje mišića nogu

(MONDO)novi.ba