Američka ambasada za N1: Reforme u školama u Federaciji BiH i RS su nužne

Region

Nakon što je u specijalnom programu N1 povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici visoki predstavnik Christian Schmidt najavio aktivnosti na usklađivanju školskog programa u dva entiteta po pitanju izučavanja historije, uslijedile su brojne reakcije i negodovanja dijela političke javnosti u BiH.

I Ambasade SAD-a u BiH odgovoreno je na upit koji je poslao N1, a tiče se stava te zemlje po ovom pitanju.

“Pomirenje zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica o prošlosti, zahtijeva i podučavanje budućih naraštaja istini na temelju tih činjenica. To je obaveza svih ministarstva obrazovanja i škola u Bosni i Hercegovini. Također, praksa dviju škola pod jednim krovom mora biti prekinuta, a djeci različitih nacionalnosti mora se omogućiti da rade i uče u jednoj učionici.

Kurikulumi i administrativna reforma u školama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj nužni su ne samo kako bi se olakšalo pomirenje, već i kako bi se mladima pružile vještine potrebne za uspjeh u vrlo konkurentnom svijetu u kojem ekonomija 21. vijeka zahtijeva od zaposlenika da prihvate različitost i angažiraju se s različitim stajalištima.”

n1