DESETINE VOLONTERA NE MOŽE OČISTITI ONO ŠTO HILJADE NESAVJESNIH MOŽE ZATROVATI

Region

DESETINE VOLONTERA NE MOŽE OČISTITI ONO ŠTO HILJADE NESAVJESNIH MOŽE ZATROVATI

Velika akcija čišćenja održana je u Novom Pazaru.

Organizator akcije ORA Novi Pazar aktivirao je svoje članove i za kratko vrijeme svoju okolinu učinili su čistom kao nebrojeno puta do sada, no imali su poruku za javnost.

Smatraju da je neophodno promovirati “dizanje ekološke svijesti” kod građana, jer kako su kazali desetine brigada, volontera, ekologa ne može očistiti ono što hiljade nesavjesnih građana može svoju ekološku sredinu zatrovati sa svojim smećem koj je bacio u rijeku, kućnim smećem na javnim površinama.

U akciju se uključila i tamošnja Gradska čistoća i Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar, aktivnosti na čišćenju i uređenju će se nastaviti u narednim danima.

Svoj doprinos u proteklih nekoliko godina smatraju smatraju sekundardnim očuvanjem životne sredine ali da je primarno za dugoročno čistu ekološku sredinu podizanje svijesti kod građana.

Od obdaništa. osnovne, srednje škole, kućnog vaspitanja, kao uključivanje svih vjerskih organizacija, državnih organa, nevladinih organizacija u edukaciji sa partolom svi za ekološku i zdravu životnu sredinu! Oni koji se bave organizacijom protesta, treba pozvati da se uključe u sve ekološke akcije Novog Pazara, poručeno je.

Sa aspekta religije vrlo jasno je naznačena posvećenost prirodi odnosno brojne ajete i hadise koje u sebi sadrže ekološke poruke.

Allah Uzvišeni upućuje vjernike kako da se ophode prema svojoj okolini: „I ne pravite nered na Zemlji, kad je na njoj red uspostavljen, a Njemu se molite sa strahom i nadom; milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine. (Kur’an, Korkut, 7:56)

Zar današnje stanje ekološke krize nije posljedica čovjekovog nemara i nereda kojeg pravi po Zemlji!?

Ukoliko uporedimo religiju i odnos prema prirodi nije teško zaključiti da čovjek koji u svom životu primjenjuje vjeru i pozitivne vrijednosti mora da ima i pozitivan odnos prema prirodi oko sebe. Ukoliko to ne postoji, evidentan je manjak vjerskog odgoja i podzianja ekološke svijesti kroz istu. Islam kao religija sam po sebi odgaja cjelokupno biće, pa i segment ljudskog bića koji se odnosi na ekologiju. Na svjetskom nivou sve više se podcrtava važnost ekološkog odgoja i obrazovanja na jedan multidisciplinaran način koji bi bio protkan kroz sve nastavne planove i programe. Religija danas sve više je prisutna u društvu i javnom životu kao rezultat nemoći sekularizma da odgovori na probleme današnjice.

Danas vjerski odgoj i ekološki odgoj kvalitetno možemo ponuditi kroz nastavu Islamske vjeronauke u školama i mektebima, te time uticati na nivo ekološke svijesti i ekoloških stavova kod učenika, koje će kao svoju orijentaciju nositi kroz cijeli život. To je jedini put kako možemo popraviti ekološku svijest kod budućih generacija.

hayat.ba