NAORUŽAN SJEDIO NA BENZINSKOJ PUMPI I PSOVAO POLICIJU: ONDA JE ZAPUCAO, DOŠLI SU SPECIJALCI

Region

NAORUŽAN SJEDIO NA BENZINSKOJ PUMPI I PSOVAO POLICIJU: ONDA JE ZAPUCAO, DOŠLI SU SPECIJALCI

Devet sati trajala je drama u Gaženici. Slovenac Janez A. (44) počeo je pucati lovačkom puškom, odbio se predati te je zapucao i u smjeru dva policajca. Svakih pola sata čuo se pucanj.

“Fuck the police”, odgovorio je Slovenac Janez A. (44) na pitanje policijske službenice zašto sjedi uz more uz zatvorenu benzinsku pumpu u gluho doba noći. Svoj agresivni odgovor Slovenac izvan kontrole podebljao je pucnjavom iz lovačke puške, a to je bio tek uvod u skoro devetosatnu dramu koja se odigrala u noći na petak u zadarskoj luci Gaženica.

Tačno u 22.45 sati na intervenciju su pozvani pripadnici zadarske interventne policije kojima se Slovenac odbio predati. Unatoč pozivu da mirno položi oružje, on je počeo nasumično pucati. No najmanje dva metka je ispalio i u smjeru policijskih službenika. Jedan metak pritom je okrznuo policajca i lakše ga ranio.

Policajci su odmah blokirali mjesto događaja, kao i širu zonu na području Gaženice te potpuno obustavili cestovni i pomorski saobraćaj. Na teren je izašao i sam zapovjednik PU Zadar, Anton Dražina. Zadar, naime, ne pamti cjelonoćnu pucnjavu s desetak ispaljenih metaka.

Svakih otprilike pola sata čuo se pucanj, i to je tako trajalo cijelo noć. Nasreću, okolo nema stambenih zgrada, ovo je zona luke. No sve je to vrlo opasno jer se ovdje nalaze i brodovi na kojima uvijek nekog ima – govori svjedok koji se u vrijeme pucnjave našao u neposrednoj blizini.
Budući da se Janez A. odbio predati zadarskim interventnim policajcima, u pomoć su pozvani pripadnici Specijalne policije iz Splita i pripadnici ATJ Lučko.

Splitski specijalci su došli brzo, osposobljeni su za ovakve akcije jer u svojim redovima imaju i tim snajperista te pregovarača, što zadarski policajci u svojim redovima još nemaju. S početkom svibnja kreće novi preustroj policije pa će i Zadar konačno dobiti pregovarača – govori izvor iz policije.

Uviđaj je trajao desetak sati. Policija je čahure, uz pomoć ronioca, tražila i u moru. A automobil s kojim se Slovenac dovezao iz Ljubljane ostao je na parkiralištu benzinske pumpe, ali s dvije lijeve propucane gume.

Ono što znamo je da je pucao prema policajcima, i to dva puta, pa je to sigurno počinjenje dva kaznena djela, i to teškog ubistva u pokušaju – objašnjava Denis Sokol, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.
Neslužbeno, u Sloveniji nije imao problema sa zakonom.

Tek sve treba utvrditi, a neke činjenice o njegovu ponašanju, koje smo saznali o tome kako se ponašao tokom prošle i pretprošle noći, upućuju na to da će se morati nad njim provesti psihijatrijsko vještačenje – rekao je Sokol.

Ako se psihijatrijskim vještačenjem dokaže da je ubrojiv – izriče se zatvorska kazna, a ako je neubrojiv, onda se izriče prisilno liječenje u odgovarajućoj ustanovi.

hayat.ba