Šta se dešava u Rusiji: Požari gutaju strateška postrojenja jedno za drugim

Svijet

Šta se dešava u Rusiji: Požari gutaju strateška postrojenja jedno za drugim

Ruske su vlasti prošle sedmice ustvrdile da su ukrajinski helikopteri pogodili stambene zgrade i ozlijedili sedam osoba na području Brjanska

Rusija je danas objavila da istražuje uzrok požara koji je izbio rano jutros u skladištu nafte u gradu Brjansku, 154 kilometra od granice s Ukrajinom.

Društvenim mrežama proširile su se snimke dviju eksplozija, s požarom koji bjesni oko velikog rezervoara nafte. Ruski izvori kažu kako niko nije ozlijeđen. To je saopštilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

To ministarstvo objavilo je da je požar izbio u objektu u vlasništvu naftne kompanije Transneft. Ministarstvo energetike tvrdi da imaju dovoljno zaliha, pa nema prijetnje opskrbi dizelom i benzinom u Brjansku. Nema indicija da su požar i eksplozije povezani s ratom s Ukrajinom, prenosi Reuters, no na društvenim mrežama pojavile su se spekulacije da je riječ o ukrajinskom raketnom udaru.

Ruske su vlasti prošle sedmice ustvrdile da su ukrajinski helikopteri pogodili stambene zgrade i ozlijedili sedam osoba na području Brjanska.

Prije skladišta nafte u Brjansku, eksplodiralo je skladište i u Belgorodu, gradu na samoj granici s Ukrajinom. Još uvijek je nejasno ko je zapalio to skladište. Rusi su krivili Ukarjince, no Ukrajinci nisu javno priznali da imaju išta s tim.

https://twitter.com/KremlinTrolls/status/1510207775485399043?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1510207775485399043%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2Fvijesti%2Fglobus%2Fsta-se-desava-u-rusiji-pozari-gutaju-strateska-postrojenja-jedno-za-drugim%2F2310427%2F

U Rusiji je u posljednjih sedam dana izbilo više požara i eksplozija koji bi, kako se nagađa, mogli biti rezultat diverzije povezane s ratom u Ukrajini.

Samo 21. i 22. aprila izbili su požari u vojnom postrojenju Tver, te u hemijskoj tvornici Dmitrijevski, a treći je požar uništio veći dio TsNIIMasha, naučnog centra za rakete i svemirske letjelice Roskosmosa u Koroljovu, a četvrti požar jedan vojni fakultet u blizini.

U važnom ruskom vojnom istraživačkom institutu u Tveru u požaru je poginulo sedam osoba, a 25 ih je nestalo, izvijestila je agencija TASS u četvrtak. Deset ljudi vodilo se nestalima. Brzo je zahvatio gornja tri sprata zgrade, pa su mnogi skakali s prozora. Glavna zgrada instituta potpuno je izgorjela.

Nekoliko sati poslije objavljeno je da je požar izbio na jednoj od najvećih ruskih hemijskih tvornica, Dmitrijevski u Kinešmi, oko 400 kilometara od Moskve. Ta tvornica na svojoj web stranici ističe da je najveći proizvođač butil-acetata i industrijskih otapala u Rusiji i istočnoj Evropi.

Požar je izbio i u svemirskom centru u Rusiji, u gradu Koroljovu blizu Moskve. Gori TsNIIMash, ruski raketni i svemirski naučni centar, dio Roskosmosa. Putin je TsNIIMash posjetio prije dvije sedmice i razgovarao s njegovim generalnim direktorom Dmitrijom Rogozinom, bivšim potpredsjednikom vlade.

Prema saopćenju iz Kremlja, razgovarali su o američkim sankcijama, prema kojima se od 1. janura 2023. godine bilo koje svemirsko vozilo s bilo kojom komponentom ili mikročipom američke proizvodnje ne može lansirati u svemir ruskom raketom-nosačem ili s ruskog kozmodroma.

Napadi na željeznice?

Osim skladišta nafte, jutros su objavljene fotografije na kojima se može vidjeti masivno oštećenje pruga kod Brjanska.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1518480280100782080?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1518480280100782080%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2Fvijesti%2Fglobus%2Fsta-se-desava-u-rusiji-pozari-gutaju-strateska-postrojenja-jedno-za-drugim%2F2310427%2F

Željeznica je nešto ranije oštećena i kod Belgoroda, glavnog pravca opskrbe ruskih snaga u Ukrajini. Tada je saobraćaj prekinut jer je očtećen jedan od mostova trasi pruge.

fokus.ba