OVAKO REAGUJE VAŠ ORGANIZAM AKO SVAKI DAN KONZUMIRATE MED

Zdravlje

OVAKO REAGUJE VAŠ ORGANIZAM AKO SVAKI DAN KONZUMIRATE MED

Med je odličan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina.

1. Čistija koža

Njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože. Pomoći će vam u borbi protiv akni i ubrzaće nestanak ožiljaka koji ostaju nakon njih. Pored toga, med smanjuje vidljivost znakova starenja.

2. Gubitak viška težine

Ako pazite na svoju težinu, ljekari preporučuju isključivanje svih slatkiša na bazi šećera – ali ne i meda. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med ubrzava vaš metabolizam, što je presudno za gubitak težine.

3. Smanjen nivo holesterola

Med uopšte nema holesterol. Upravo suprotno: njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Svakodnevna konzumacija meda blagotvorno utiče na nivo antioksidativnih jedinjenja u organizmu koja mogu da se izbore sa viškom holesterola.

4. Jače srce

Istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. U zavisnosti od mjesta pojave, suženje može dovesti do srčane insuficijencije, pogoršanja pamćenja ili glavobolje. Da biste to spriječili, biće dovoljno da popijete čašu vode sa nekoliko kašika meda.

5. Bolje pamćenje

Druga istraživanja pokazuju da med pomaže u borbi protiv stresa, obnavlja ćelijski antioksidativni odbrambeni sistem i, kao posljedicu, poboljšava pamćenje. Osim toga, kalcijum koji se nalazi u medu lako se apsorbuje u mozgu, što blagotvorno utiče na njegovo funkcionisanje.

6. Zdrav san

Šećer sadržan u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji je zadužen za kvalitetan san, prenosi Bright Side.

7. Zdraviji stomak

Med je jak antiseptik, pa je preporučljivo pojesti kašiku meda na prazan stomak. Ovaj jednostavan ritual pomaže u sprečavanju raznih bolesti povezanih sa digestivnim traktom. Osim toga, prolazeći kroz želudac, med uništava klice i zacjeljuje male rane na sluzokoži.

hayat.ba