Vučić poručio Đukanoviću i Kurtiju: Moja molba za vas je ostavite Srbiju na miru

Region

Vučić poručio Đukanoviću i Kurtiju: Moja molba za vas je ostavite Srbiju na miru

Da se našalim, bolje bi nam bilo da kupujemo autan sprejeve jer nam je mnogo važnije da se zaštitimo od rojeva muha i komaraca nego bilo kakvih ozbiljnih zračnih snaga koje oni posjeduju, kazao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je vanredno video-obraćanje povodom kupovine kineskog sistema zemlja-zrak HQ-22. Vučić je naveo da je to oružje koje služi za protuzračnu odbranu, da je defanzivno oružje.

– Posljednjih šest mjeseci ubrazana je kampanja žigosanja Srbije koja dolazi iz pojedinih stranih centara moći, ali naravno i iz dijela regiona koji svoj uspjeh uvijek vidi u neuspjehu i propasti Srbije. I ne od jučer, najizrazitiju ulogu u otvorenoj i ogoljenoj mržnji prema Srbiji i svemu što je srpsko dolazi od Aljbina Kurtija i Mile Đukanovića.

Razumije se da se uvijek služe neistinama, rekao bih oguljenim, otvorenim lažima sa samo jednim ciljem, da sebe predstave kao tobožnje žrtve, a Srbiju kao velikog i opakog agresora koji ih na svakojake načine ugrožava – rekao je Vučić na početku obraćanja, te nastavio:

“Kako se ugrožava Priština i Podgorica?”

– Tako su iskoristili priliku da našu legalnu, legitimnu potpuno regularnu i transparentnu kupovinu kineskog sistema FK-3 ili HQ-22, koji služi za protuzračnu odbranu, defanzivno oružje, da cijelom svijetu kažu kako smo mi kineski i ruski, ne znam kakve to veze ima sa Rusima, saveznici koji ugrožavaju mir u regionu iako smo u potpunosti okruženi NATO teritorijama. Ne uvijek NATO zemljama.

Na koji način ih ugrožavamo defanzivnim oružjem ni sami nisu u stanju da kažu, jer taj naš sistem služi za uništavanje krstarećih raketa, neprijateljske avijacije koja bi narušila vazdušni prostor Srbije.

Pitam se, kako time ugrožavamo i Prištinu ili kako na takav način ugrožavamo Podgoricu? Da se našalim, bolje bi nam bilo da kupujemo autan sprejeve jer nam je mnogo važnije da se zaštitimo od rojeva muha i komaraca nego bilo kakvih ozbiljnih zračnih snaga koje oni posjeduju.

“Želja da se naudi Srbiji”

Šalu na stranu, ovdje je suština u želji da se naudi Srbiji, da Srbija uvijek bude kriva i slaba onako kako su je oni doživljavali i vidjeli onda kada su proglašavali nezavisnost Kosova ili kada su pokazivali da je Srbija dovoljno uspješna samo kada se ne pita ni za to gdje je ni kako ni šta joj je činiti u budućnosti kada je bila ekonomski razorena prije 15 godina.

Kada Aljbin Kurti kaže da je Srbija u panici jer se plaši da će da ostane sama. Srbija danas je kao vojno neutralna zemlja sama u cijelom širem regionu. Ali želim da ga podsjetim na nešto, u cirkusu ste vidjeli i lavove i slonove i tigrove, vuka smaotnjaka nikad u cirkusu niste vidjeli – kazao je Vučić.

Vučić je rekao kako “na Balkanu ima dovoljno tih veličanstvenih životinja i da bi uvijek prije prihvatio ulogu vuka samotnjaka nego hijena, bestidnih i nemoralnih, ma koliko da ih ima”.

– Još gore od hijena, kojima morate poštovanje da odate na krvoločnosti ako ni na čemu drugom, gore je biti muva zunzara koja se vrti oko njih i čeka da im hijene donesu neki plijen, kakve su Aljbin Kurti i Milo Đukanović. I jedan i drugi imate mnogo većih briga jer Srbija će da čuva mir i stabilnost. Mnogo većih briga, od kriminala, korupcije, do mnogo mnogo problema u ekonomiji.

Ali, to nije nešto u šta ja želim da vam se miješam. Moja molba za vas je ostavite Srbiju na miru, prestanite da lažete, da obmanjujete javnost, a Srbija će naći svoj put onakav kakav njeni građani žele. I nemojte da se ljutite i izvinite još jednom, ponosni smo na činjenicu da želimo sami da čuvamo svoju zemlju, a ne da nam to čini NATO u naše ime. U tome se razlikujemo i toga se ne stidimo – poručio je Vučić.

Podsjećamo, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da to što se Srbija naoružava nije bezbjedno za region, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da se Srbija naoružava iz zemalja koji su otvoreni neprijatelji Evrope i NATO-a, te se nada da će to pomoći da se razbistri slika regiona Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i evroatlanske zajednice

avaz.ba