STRUČNJACI SAVJETUJU KOJE ZDRAVE NAMIRNICE TREBA SVAKODNEVNO JESTI

Zanimljivosti

STRUČNJACI SAVJETUJU KOJE ZDRAVE NAMIRNICE TREBA SVAKODNEVNO JESTI

U nedavnom intervjuu za Fox News Digital, kalifornijska nutricionistica i zdravstvena stručnjakinja dr.sc. Susan Smith Jones podijelila je nekoliko savjeta o tome koju hranu treba dodati u prehranu da bismo poboljšali i održali zdravlje.

Zeleno povrće

Špinat, kelj, brokula, prokulice i zelje pružaju tijelu zaštitu i donose vrijedne nutrijente. Nedavna epidemiološka studija, koja se sastoji od 206 drugih studija na ljudima, otkrila je da je zelena hrana ona koja najviše štiti od raka, najzdravija je za srce i pomaže u sprječavanju i borbi protiv pretilosti.

Paradajz

Nema bolje namirnice za muškarce od paradajza u smislu prevencije raka prostate. Cherry paradajz je još bolja opcija, budući da se velik dio nutritivne vrijednosti nalazi u kožici. Izuzetno je koristan likopen iz paradajza, koji plodu daje crvenu nijansu.

Zeleni čaj

Pokušajte zamijeniti jutarnju šoljicu kafe zelenim čajem za dodatne zdravstvene prednosti. Zeleni čaj ne samo da može pomoći u prevenciji raka već ima i antivirusna i antibakterijska svojstva i pomaže izgraditi imunitet.

Orašasti plodovi i sjemenke

Bademi su izvrstan izvor proteina, vlakana i vitamina E. Pokušajte preko noći namočiti bademe u zdjelu s vodom kako biste ih napunili, omekšali za žvakanje i povećali njihovu biodostupnost.

Ubacite malo namočenih badema u blender s četiri šoljice vode za domaće bademovo mlijeko. Sjemenke lana pružaju mnoštvo hranjivih tvari koje pomažu u prevenciji raka, kao što su omega-3 masne kiseline i vitamin E.

Nekoliko kašika sjemenki lana dnevno također može potaknuti sjaj kože i visoku energiju, potaknuti imunološki sistem, smanjiti upalu i pomoći u probavi.

hayat.ba