Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata

Region

Hrvatska protjerala 18 ruskih diplomata

Ruska novinska agencija Tass nedavno je prenijela izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je, nakon sastanka NATO-vih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, najavio da će Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata u znak solidarnosti s NATO-om i Europskom unijom zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, .

“Učinit ćemo to (protjerati neke ruske diplomate iz Hrvatske – TASS) iz solidarnosti [s NATO-om i EU] kao odgovor na nedavna događanja, na one užasne scene iz Buče i drugih ukrajinskih regija”, kazao je Grlić-Radman.

U ožujku 2018. godine Hrvatska je proglasila djelatnika ruskog veleposlanstva personom non grata u sklopu antiruske kampanje Zapada o takozvanom ‘slučaju Skripal’ (trovanje ruskog agenta op.a.), piše Tass.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je potvrdilo ove najave objavom da Hrvatska protjeruje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja. Hrvatska je ruskom veleposlaniku u Hrvatskoj u ponedjeljak uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

“Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, navodi se u priopćenju.

Hrvatska se time pridružila nizu europskih zemalja poput: Poljske, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske i drugih. MVEP (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova) je danas još jednom “najoštrije” osudilo “brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine”.

“Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništvu i dostave humanitarne pomoći”, stoji u priopćenju.

Hrvatska je ujedno zatražila i očekuje da Rusija odgovorne za zločine privede pravdi.

geopolitika.news