Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama, Putin i dalje želi cijelu Ukrajinu!

Svijet

Stoltenberg: Rat u Ukrajini mogao bi trajati godinama, Putin i dalje želi cijelu Ukrajinu!

Iako Rusija sada koncentriše svoj napad na istočnu Ukrajinu, NATO nije vidio bilo kakve naznake da se promijenio cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina da osvoji cijelu zemlju, izjavio je u srijedu generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Obraćajući se novinarima prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveznika u Briselu, Stoltenberg je također upozorio da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama.

“Nismo vidjeli nikakve indikacije da je predsjednik Putin promijenio svoju ambiciju da kontroliše cijelu Ukrajinu i da prepravi međunarodni poredak, tako da moramo da budemo spremni na duge staze”, rekao je on.

“Moramo biti realni i shvatiti da ovo može trajati dugo, mjesecima ili čak godinama”, dodao je.

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a sastaju se u srijedu i četvrtak kako bi razgovarali o povećanju podrške Ukrajini. Kijev traži tenkove i borbene avione pored odbrambenih sistema koje je Zapad već obezbijedio.

“Neću ulaziti u sve detalje o tome kakvu vrstu naoružanja saveznici pružaju, ali mogu reći da je ukupnost onoga što saveznici rade značajna, a to uključuje neke teže sisteme u kombinaciji sa lakšim sistemima”, rekao je Stoltenberg.

On je upozorio da će rat u Ukrajini imati dugoročne sigurnosne implikacije za Evropu bez obzira kada će se završiti.

“Vidjeli smo spremnost predsjednika Putina da koristi vojnu silu kako bi postigao svoje ciljeve. I to je promijenilo sigurnosnu realnost u Evropi za mnogo, mnogo godina”, rekao je generalni sekretar.

klix.ba