VAŠE HORTENZIJE ĆE MAGIČNO PROMIJENITI BOJU, JEDNO LJETO ĆE BITI ROZE, JEDNO PLAVE: Trik koji morate da isprobate!

Zanimljivosti

VAŠE HORTENZIJE ĆE MAGIČNO PROMIJENITI BOJU, JEDNO LJETO ĆE BITI ROZE, JEDNO PLAVE: Trik koji morate da isprobate!

Ako ste istinski ljubitelj cvijeća, vjerujemo kako u baštama brižljivo njegujete hortenziju. Ovaj zeleni žbun je bogat cvjetovima plave, roze i bijele boje.

Međutim, ima i onih sretnika čija hortenzija mijenja boju, pa tako jedno ljeto ima roze cvjetove, a drugo plave.

Baštovani su otkrili kako promjene boje kod hortenzije zavise od ph zemljišta.

Promeniti ph vrednost zemljišta nije naročito teško, većina je učila slične eksperimente na časovima hemije u srednjim školama.

Međutim, ako imate hortenzije krem boje, u problemu ste, jer ova hortenzija tvrdoglavo ostaje u svojoj boji. Eventualno može malo da pređe u rozikastu tokom ljeta.

Da bi vaša hortenzija imala plavo – ljubičaste cvjetove, zemljište oko nje mora biti više kiselo. Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke što će usloviti plavu boju.

Ukoliko je vaša hortenzija plava, onda znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane i td.

Ako želite roze hortenziju, trebate smanjiti kiselost zemljišta, a u tom slučaju je najbolje da se posavjetujete sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta što će usloviti da vaša hortenzija cvjeta u roze boji.

Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa lejtovanja, kao i kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi od kiselosti pa ćete dobiti hortenziju u nježno roze boji

novi.ba