Džaferović ljut na Dodika: Prepucavanja u Predsjedništvu dok u Hercegovini bukte požari

Region

Džaferović ljut na Dodika: Prepucavanja u Predsjedništvu dok u Hercegovini bukte požari

Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa Oružanih snaga BiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odbacio je danas tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s davanjem saglasnosti za korištenje resursa Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH podsjećaju da je Predsjedništvo BiH u ovom mandatu održalo 24 redovne sjednice, na kojima su bili prisutni članovi Predsjedništva BiH, a 25. sjednica je zakazana za 31. marta.

Istovremeno je održano 150 vanrednih sjednica, od čega su 142 održane telefonskim putem, a upravo na vanrednim telefonskim sjednicama odlučivalo se o korištenju Oružanih snaga BiH za gašenje požara po zahtjevima lokalnih civilnih organa.

U vezi sa trenutnim zahtjevima za gašenje požara, predsjedavajući Predsjedništva BiH je, po istoj proceduri kao i na prethodne 142 sjednice, odmah po prijemu zahtjeva u tri navrata putem elektronske pošte tražio saglasnost članova Predsjedništva BiH za korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara.

– Svaki put su saglasnost dali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, dok član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nijednom nije dao saglasnost – rečeno je u saopćenju.

Osim toga, napominju da je tokom prošle godine održano nekoliko vanrednih sjednica s fizičkim prisustvom članova Predsjedništva BiH, na kojima se razmatralo korištenje resursa Oružanih snaga BiH za gašenje požara.

Ni na jednu od tih sjednica se nije odazvao član Predsjedništva Dodik niti je dao saglasnost, zbog čega se nije moglo odobriti korištenje resursa Oružanih snaga BiH u svrhu pomoći lokalnim civilnim organima i stanovništvu.

– Stoga i ovom prilikom pozivamo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da odmah da svoju saglasnost za upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se pomoglo u gašenju požara – rečeno je u saopćenju iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

fokus.ba