Raskol među saveznicima u V4? Češka ministrica obrane prkosno otkazala posjet Mađarskoj

Svijet

Raskol među saveznicima u V4? Češka ministrica obrane prkosno otkazala posjet Mađarskoj

Neugodan događaj u odnosima dvaju saveznika, vezano, a uz što drugo nego uz rusku vojnu intervenciju u Ukrajini koja traje već mjesec dana i ne pokazuje tendencije skorog završetka. Riječ je o Češkoj i Mađarskoj, koje očito imaju, blago rečeno, različit pristup pomoći Ukrajini. Evo o čemu se radi:

Češka ministrica obrane Jana Cernochova sljedećeg tjedna neće ići na sastanak ministara obrane zemalja Višegradske skupine (V4) u Mađarskoj. Prema njenim riječima, bila bi uključena u predizbornu kampanju u Mađarskoj gdje se 3. travnja održavaju parlamentarni izbori. Prva dama češke obrane istodobno je kritizirala pristup Mađarske pomaganju Ukrajini, koju je Rusija vojno napala, navodi češki radio iROZHLAS.

Na pitanje na društvenoj mreži hoće li to isto učiniti i ministri obrane Slovačke i Poljske ()također članice V4), Černochová je odgovorila da je to njihova odluka.

“Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je jeftina ruska nafta sada mađarskim političarima važnija od ukrajinske krvi”, objavila je češka ministrica na svom tvitu.

geopolitika.news