“Započeli ste ovaj rat”: Schwarzenegger poslao poruku Putinu i ruskim vojnicima

Svijet

“Započeli ste ovaj rat”: Schwarzenegger poslao poruku Putinu i ruskim vojnicima

U devetominutnom videu objavljenom na Twitteru, Schwarzenegger je iznio je svoje iskustvo s Rusijom, kazavši kako su ga “snaga i srce ruskog naroda” uvijek inspirisali

Poznati holivudski glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger pozvao je Vladimira Putina da “zaustavi rat”, a ruskim vojnicima je poručio kako se njihovi životi “žrtvuju za besmisleni rat koji je osudio cijeli svijet”.

U devetominutnom videu objavljenom na Twitteru, Schwarzenegger je iznio je svoje iskustvo s Rusijom, kazavši kako su ga “snaga i srce ruskog naroda” uvijek inspirisali.

U jednom dijelu videa pokušao je ruske vojnike učiniti svjesnijima okolnosti sukoba u kojem sudjeluju, kazao je.

“Ruskim vojnicima koji slušaju ovu poruku, već znate dosta od istine o kojoj sam govorio. Vidjeli ste to svojim očima”, kazao je popularni Terminator.

Naglasio je kako ovo nije rat za odbranu Rusije “kojeg su vodili djedovi ili pradjedovi” već “ilegalni rat”.

U poruci ruskom predsjedniku, Schwarzenegger je kazao:

“Predsjedniku Putinu poručujem: ‘Započeli ste ovaj rat. Vodite ovaj rat. Vi možete i zaustaviti ovaj rat’”.

Glumac je rekao da se njegov otac tokom Drugog svjetskog rata borio u bitci za Lenjingrad te da se cijeli život mučio s bolovima i grižnjom savjesti koji su nastupili nakon borbe.

“Nekim se ruskim vojnicima reklo da se idu boriti protiv nacista. Nekima je rečeno da će ih Ukrajinci dočekati kao junake… Ništa od toga nije istina”, rekao je Schwarzenegger.

“Ruskim vojnicima koji će čuti ovu poruku želim poručiti – znate da je ovo što govorim istina. Vidjeli ste to vlastitim očima. Ne želim da živite poluživot poput moga oca. Ovo nije rat u kojemu branite Rusiju. Ovo nije rat u kojem su se borili vaši djedovi i pradjedovi. Ovo je ilegalni rat.”

Schwarzenegger je dodao da ga je uvijek inspirirala snaga Rusa i pozvao je ruski narod da ne vjeruje Kremlju koji tvrdi da se rat u Ukrajini vodi kako bi se iz nje otjeralo naciste.

https://twitter.com/Schwarzenegger/status/1504426844199669762?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504426844199669762%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2Fmagazin%2Fshowbuzz%2Fzapoceli-ste-ovaj-rat-schwarzenegger-poslao-poruku-putinu-i-ruskim-vojnicima%2F2283724%2F

fokus.ba