ŠOK! 3 NAMIRNICE KOJE STALNO JEDEMO SKRAĆUJU ŽIVOT?! Svi ih imamo u frižideru i mislimo da su ZDRAVE, a razaraju srce!

Zdravlje

ŠOK! 3 NAMIRNICE KOJE STALNO JEDEMO SKRAĆUJU ŽIVOT?! Svi ih imamo u frižideru i mislimo da su ZDRAVE, a razaraju srce!

Namirnice koje skraćuju život su, po istraživanju naučnika, dvije vrste mesa i mliječni proizvodi. Evo zašto tako loše utiču na zdravlje, iako mislimo da su dobre za organizam!

Stalno slušamo o tome koje su najzdravije namirnice, a sada stručnjaci upozoravaju da tri vrste hrane vrlo loše utiču na zdravlje, iako to ne biste odmah pomislili! Nisu u pitanju hrana pržena u dubokom ulju, niti slane grickalice, već namirnice koje svi jedemo svakog dana!

Istraživanje sa Univerziteta u Pensilvaniji utvrdilo je da govedina, piletina i mliječni proizvodi mogu da negativno utiču na zdravlje, do te mjere da ih istraživači smatraju namirnicama koje skraćuju život! Ovo posebno zabrinjava jer su vrlo često na tanjiru svakog od nas – goveđe meso spada među najkvalitetnija, piletinu jedu svi koji su na dijeti jer nema mnogo masti, a o dobrim efektima mliječnih proizvoda kao što je jogurt pisane su čitave studije.

Ali sve tri namirnice, iako su različite ukusom i teksturom, pa djelimično i nutritivnim sastavom, sadrže jedan sastojak koji može biti opasan. U pitanju su sumporne aminokiseline, koje dugoročno povećavaju rizik od bolesti srca.

U istraživanju su analizirani podaci 120.700 učesnika iz dvije prethodno sprovedene studije. Utvrđeno je da su oni koji su unosili više ovih aminokiselina imali 12 odsto viši rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti, i čak 28 odsto viši rizik od prerane smrti ako su ih konzumirali tokom višpedecenijskog perioda. Bukvalno su im skraćivale život!

Namirnice nisu bile fokus ove studije, već samo aminokiseline, ali je onda utvrđeno da je većina učesnika jela upravo te tri namirnice – goveđe i pileće meso, kao i mliječne proizvode.

“Aminokiseline iz životinjskih proteina kao što su meso i mliječni proizvodi dovode se u vezu sa lošijim zdravljem”, objašnjava nutricionistkinja i profesorka Lisa Jang.

“Studija pokazuje da ishrana koja pogoduje srcu mora da uključuje više proteina biljnog porekla, umjesto mesa i sireva”, rekla je ona. Nije neophodno, rekla je ona, potpuno eliminisati ove tri namirnice, ali je potrebno uvesti balans i jesti ih ređe, a umesto njih proteine unositi iz hrane biljnog porijekla kao što su mahunarke i orašasti plodovi.(MONDO)