Šest No Diet „zapovijesti“ za fit figuru

Zanimljivosti

Uz ovih 6 No Diet zapovijesti imaćete fit figuru i možete da zaboravite na rigorozne režime. Vaše je da se pridržavate pravila zdrave ishrane koja će vam pomoći da izgledate i osjećate se sjajno – uvijek!

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja su osmislili nutricionisti, a pridržavanje toga osiguraće vam zadovoljstvo bez stresa i posljedica po zdravlje. Ako ih provodite svaki dan, rezultat u vidu fit figure i dobrog zdravlja je siguran, prenosi Ljepota i zdravlje.

Užina = proteini

Baš kao što vas vrećica grisina neće zasititi na duže staze, tako neće ni jabuka ili neko povrće – ako je ne kombinujete s proteinima. Organizam će se tako opskrbiti biljnim vlaknima, dok proteini osiguraju duži osjećaj sitosti. Osim toga, ovakva užina olakšaće regulisanje nivoa glukoze u krvi, a samim tim zatomiće glad i osigurati trajniju energiju nego kad je riječ o ugljenim hidratima.

Što se tiče vrste proteina, izaberite nešto od ovoga: kašika maslaca od kikirikija, malo pakovanje sira, 10 do 15 sirovih badema, lješnjaka ili oraha, dva do tri listića dimljene ćuretine ili tvrdo kuhano jaje.

Popijte vodu čim se probudite

Mnogima od nas, priprema jutarnje kafe odmah nakon buđenja je refleksna radnja. No, nakon osam sati sna (bez hrane i pića) naš organizam je dehidriran. Zbog gubitka tečnosti, usporava se metabolizam, a tijelo nedovoljno djelotvorno sagorijeva masnoće. Osim toga, mnogi od nas pogrešno tumače žeđ kao glad, što često uslovljava da jedemo kad za to ne postoji stvarna potreba.

Stoga popijte čašu vode odmah nakon buđenja i uvijek imajte pri ruci flašicu tokom dana. Najnovije studije pokazuju da, ako dnevno unosite do tri čaše vode više nego inače, možete redukovati unos hrane za 205 (ili više) kalorija. Ipak, izbjegavajte gašenje žeđi gaziranim, kaloričnim napicima sa šećerom. Ako vas ne zadovoljava ukus vode, radije pijte biljne čajeve ili limunadu (bez šećera).

Pauze između obroka kraće od pet sati

Ovaj savjet treba shvatiti kao zlatno pravilo dinamike obroka u danu. Užina u pravo vrijeme sprečava onaj osjećaj gladi koji je teško kontrolisati, što nesumnjivo vodi u pogrešan izbor hrane ili prejedanje.

Ova dinamika obroka takođe održava optimalnu funkciju metabolizma tokom dana. Dakle, ako ručate u podne, a večerate u osam sati naveče, onda pojedite zdravu užinu u četiri sata, i to prema savjetima iz prvog pravila.

Jedan od tri

Kada ste suočeni s velikim izazovom za jedan obrok – desert, piće i ugljeni hidrati (npr, tjestenina) – izaberite jedan “grijeh”, a preskočite ostale. Ako pojedete hljeb za obrok, a potom i kolač, znajte da ste definitivno uzeli puno više ugljenih hidrata nego što možete sagorjeti, posebno ako se nakon obroka nećete baviti fizičkom aktivnošću. Ako poželite slatko, onda izostavite hljeb uz obrok ili ga zamijenite povrćem.

Posluživanje hrane

Ovo pravilo je svima logično kad su u pitanju mnoge vrste jela, ali ne i kad je riječ o raznim prilozima jelima, kao što je pomfrit. Dakle, izbrojte 10 do 12 komada i stavite pomfrit na svoj tanjir. Isto se odnosi i na prelive i namaze. Uzmite oko dvije kašike navedenih namirnica na svoj tanjir, i to je sve. Nema repete!

Pametno birajte namirnice

Kad je riječ o zabavama s obiljem primamljive hrane, koja je neprestano dostupna, u vidu švedskog stola, ljudi “izgube kompas” i postaju neumjereni u količini. Zato, umjesto da se vodite isključivo željom i nasumično stavljate na tanjir sve što vam privuče pogled, strateški pristupite posluživanju – uzmite dva lagana priloga od povrća i dodajte jednu namirnicu za kojom najviše čeznete.

Na primjer, cijeli dan vam se jede sočni hamburger? Nemojte se natrpati grickalicama ili kaloričnim predjelom. Umjesto toga, ispunite polovinu tanjira zelenom salatom i na to dodajte hamburger. Povrće na vašem tanjiru osiguraće vam važne hranjive tvari, donekle vas zasititi, a ostaviće prostor za hranu za kojom čeznete, bilo da se radi o burgeru, ražnjićima ili ćevapima.

n1