Ruska agencija: ‘Dron je letio za Krim i skrenuo s kursa. On može nositi bombu tešku jednu tonu!’

Svijet

Ruska agencija: ‘Dron je letio za Krim i skrenuo s kursa. On može nositi bombu tešku jednu tonu!’

Letjelica koja je greškom pala na Zagreb probno je lansirana na Krim, piše ruska agencija Tass koja je objavila fotografije istoga takvog drona koji je pao na anektiranom teritoriju. Ukrajinci kažu da nije njihov

Bespilotna letjelica koja je kasno u četvrtak pala u Zagrebu greškom je skrenula s odredišta koje je trebalo biti Krim, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Pozivajući se na ruski vojni izvor, ista takva bespilotna letjelica tipa Tu-141 Striž sovjetskog dizajna iz Ukrajine pala je u blizini grada Krasnoperekopska na sjeveru Krima, anektiranog teritorija koji svojata Rusija.

– Prvi je dron pao u blizini grada Krasnoperekopska, a drugi u Zagrebu, leteći više od 700 kilometara – kazao je izvor ruskoj agenciji.

– To je u suštini mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje, do jedne tone – tvrdi izvor.

Izvor tvrdi da su oba drona imala probne letove prema Krimu, što objašnjava njegovu izvidničku namjenu, ali je “jedan od njih skrenuo s kursa i odletio u glavni grad Hrvatske”. Drugi su pronašli nedaleko od crnomorske obale i objavili fotografiju olupine.

– Dijelove ukrajinske letjelice tipa Tu-141 Striž otkrili su ruski graničari u petak u 9.35 (hrvatsko vrijeme) oko 17,6 kilometara južno od sjeverne granice teritorija Krima i 8,5 kilometara od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje. Vidjeli su fragmente krila i trup, pronašli podatke iz registratora leta i kočni padobran – dodao je izvor.

Navodna lokacija druge olupine bespilotne letjelice:

ss 24sata

Podsjetimo, Ukrajina je ranije u petak demantirala da je to njihova bespilotna letjelica. Tvrdnje ruske agencije tek treba provjeriti.

Tu-141 Striž proizvodio se od 1979. do 1989. u zrakoplovnoj tvornici u Harkivu, piše agencija Tass. Ta je letjelica opremljena sredstvima za fotografsko i infracrveno izvižanje. Njegova je duljina 14,5 metara, raspon krila 3,8 metara, a može prijeći do 1000 kilometara na visini do 6000 metara pri brzini do 1000 kilometara na sat.

Ukrajinci: Letjelica nije naša
Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini, rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

– Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica – rekao je Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, na nacionalnom teletonu u petak.

Lubviskij je rekao da se u centru Zagreba u četvrtak navečer srušila bespilotna letjelica te da hrvatske specijalne službe istražuju ovaj incident u suradnji s ukrajinskim ministarstvom obrane, glavnim stožerom ukrajinskih oružanih snaga i ministarstvom vanjskih poslova.

– Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident kako bismo shvatili o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu – rekao je Lubkivskij.

Letjelica je u Hrvatsku ušla u 22.57 sati, došla je iz Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat.

Mađarsko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da je mađarska protuzračna obrana detektirala je i pratila letjelicu koja je prošla njezin zračni prostor u četvrtak navečer prije nego što se srušila u Zagrebu, priopćilo je u petak mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekt identificiran kao dron TU-141 koji je nedavno korišten kao meta za obuku.

24sata