Berbok: Želimo da Srbija bude punopravni član EU

Region

Berbok: Želimo da Srbija bude punopravni član EU

Vidimo koliko su važne naše vrijednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Njemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu, poručila je ona

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok, koja je u zvaničnoj posjeti Beogradu, kaže da Njemačka želi da doprinese da poslije izbora Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatni sporazum.

– Vidimo koliko su važne naše vrijednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Njemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu. Centralni spoljno-politički prioritet Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubjeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno – rekla je ona.

Dodaje da će Njemačka pokazati veću prisutnost na Zapadnom Balkanu.

Dobt će pažnju
– Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uho u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje, imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome – kazala je Berbok nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nisu dobile status kandidata.

– Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati. Evropska unija je stvorena ne za sebe, vidjeli smo da se mir ne podrazumijeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene – rekla je.

Glasanje Srbije
Kaže da je u Berlinu dobro primjećeno glasanje Srbije za rezoluciju Generalne skupštine UN kojom je osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

– U GS UN zemlje su jasno osudile agresiju Ukrajine, stav Srbije smo dobro primjetili u Nemačkoj. Cilj osude je bio predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrijednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko dijeli ove vrijednosti, sada ne može stajati po strani – kazala je Berbok.

Upitana o distanciranju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od Putina rekla je da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednica, našla jasan jezik kada je riječ o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat.

avaz.ba