MOJA SVEKRVA SIPA OVO NA KOROV I ON NESTAJE: Uz ovo ne morate travu čupati u dvorištu, a biljkama nećete naštetiti!

Zanimljivosti

MOJA SVEKRVA SIPA OVO NA KOROV I ON NESTAJE: Uz ovo ne morate travu čupati u dvorištu, a biljkama nećete naštetiti!

Bojite li se upotrebe dostupnih herbicida ili jednostavno previše lijeni da korov ručno uklonite?

Ne samo da vađ vrt ne izgleda lijepo, korov napravi štetu i vašim usjevima. Procjenjuje se da u Australiji poljoprivrednici troše oko 1,5 milijardi dolara godišnje za aktivnosti kontrole korova i dodatnih 2,5 milijardi dolara godišnje u izgubljenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Dok velika kontrola korova u poljoprivrednim gospodarstvima zahtijeva industrijske herbicide, možete ih ukloniti iz svog vrta pomoću proizvoda koji su dostupni kod kuće.

SODA – Prevencija je bolja od traženja lijeka. Da biste spriječili rast korova, posipajte pukotine i pukotine na području gdje korov raste s natrijevim sodom. No, u slučaju da već imate korova u vašem vrtu, soda za pečenje može biti korisna i u takvom slučaju. Koristite 1 kašičicu soda za da biste prekrili cijelu biljku korova, uključujući svoje stabljike i lišće.

SLANA VODA – Možete napraviti otopinu: Jedna čaša soli u dvije čaše vode i pustite da kuha. Sprej otopinu prskati izravno na korov da ih ubije.

NOVINE – Umotajte nekoliko listova novina i pokrijte korov s njima. Ova metoda je poznata kao prigušenje jer oduzima korov bilo kojeg svjetla, zraka ili prostora za rast, što ih na kraju ubija.

ALKOHOLNO SIRĆE – Našpricajte cvjetove ili srednji dio korova sa alkoholnim sirćetom. Možda će biti potrebna ponavljana primjena, osobito ako kiša nakon primjene octa. Kiselina u octu pogodna je za korov, a budite oprezni kako biste smanjili svu prljavštinu na vrtnim biljkama i obližnjem tlu.

KUHANA VODA – Što drugo može biti najjeftiniji i najsposobnija tvar za uklanjanje korova, ako ne i voda? Kuhati čajnik vode i pažljivo uliti preko korova za čišćenje vašeg vrta.

ZAGRTATI BILJKE – Tako korovu stalno ponestaje zraka, a bez toga ne može da živi i neće opstati u vašem dvorištu.

DOMAĆI HERBICID – Ogromna količina hemikalija koja se nalazi u većini herbicida može biti zabrinjavajuća za neke vrtlare. Pa zašto ne napraviti jedan kod kuće? Umiješajte ocat, sol stolice i sapun za jelo u jednakim dijelovima u kantu. Stavite je u bočicu za prskanje i prskajte ga preko korova.

(novi.ba)