EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM ORGANIZMOM AKO SPAVATE MANJE OD PET SATI DNEVNO

Zanimljivosti

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM ORGANIZMOM AKO SPAVATE MANJE OD PET SATI DNEVNO

Kvalitet i količina sna koje dobijamo utiče na sve aspekte života. Od svakodnevnog funkcionisanja, do raspoloženja, zdravlja našeg srca…

San igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče na imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija.

Dobar, kvalitetan san može mnogo da doprinese održavanju imunološkog sistema jakim i zdravim. Loš san, s druge strane, može biti štetan za imunološki sistem, čineći vas sklonijim da se razbolite.

Istraživanja procjenjuju da spavanje pet sati ili manje po noći povećava rizik od ugroženosti zdravlja za 15 posto. Razumijevanje veze između sna i zdravlja imuniteta je od suštinskog značaja.

Kako su san i imuni sistem povezani?

Tokom budnog vremena naš mozak i tijelo koriste specijalne hemijske glasnike poznate kao neurotransmiteri za “komunikaciju”, slanje informacije od nervnog sistema do imunološkog sistema (i ostatka tijela). Spavanje pomaže da se popune “zalihe ovih hemikalija”. Kada osoba ima loš kvalitet sna ili ne spava dovoljno, bit će napravljeno manje molekula neurotransmitera. To znači da mnoge tjelesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.

Dok spavamo, naša tijela proizvode više bijelih krvnih zrnaca i citokina, koji djeluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti. Loš san, stoga, uzrokuje smanjenje kod oba ova boraca protiv infekcije, dovodeći zdravlje u opasnost. Ako ste izloženi običnoj prehladi ili gripu, studije su otkrile da loš kvalitet sna i kraće trajanje sna u nedjeljama koje su prethodile toj izloženosti mogu povećati vjerovatnoću da ćete ga dobiti.

Nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi -, potvrđuje Victorija Glas, doktor medicine i medicinski istraživač, prenosi Real Simple.
San je još važniji kada ste bolesni

Sa druge strane, dobar san dok ste zapravo bolesni može pomoći u održavanju zdrave veze između vašeg imunološkog sistema i ciklusa spavanja. San može da pomogne vašem tijelu da se brže oporavi.

hayat.ba