SAVJET KARDIOLOGA, AKO OSJETITE SIMPTOME INFARKTA ODMAH URADITE OVE 2 STVARI: Obratite pažnju!

Zdravlje

SAVJET KARDIOLOGA, AKO OSJETITE SIMPTOME INFARKTA ODMAH URADITE OVE 2 STVARI: Obratite pažnju!

Znake infarkta nije uvijek lako prepoznati, ali neki od njih su ipak tipični. Simptomi su, prije svega, veoma jak bol u ruci, vratu pa čak i vilici, kao i osjećaj vreline ili pritiska u gr*dima. Od siline tegoba, oboljeli može ostati bez vazduha, ali ono što treba hitno uraditi može doslovno da mu spasi život, prenosi Lepa&srećna.

Govoreći o jednostavnim sredstvima zaštite srca i krvnih sudova, prof. dr Ivan Stojanović, kardiolog Instituta “Dragiša Mišović” objašnjava da je veoma važno sprečiti stvaranje tromba.

To se može učiniti običnom šetnjom, blagotvornim kretanjem koje podstiče cirkulaciju i može da zaštiti organizam od fatalnog začepljenja krvnih sudova. Ako do infarkta ipak dođe, treba hitno da uradite dvije stvari.

Jedna je da pozovete hitnu pomoć, jer je ljekarska intervencija najznačajnija u prvih sat vremena. Druga je da popijete aspirin, lijek koji utiče na brzo širenje krvnih sudova.

“Nije dobro uzimati aspirin redovno i na svoju ruku, bez konsultacije sa ljekarom”, rekao je dr Ivanović, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva. “To je ipak lek, a ne suplement.”

Međutim, treba uvijek da ga imate u kući, jer može da bude spasonosan u ovakvim situacijama.

(novi.ba)