Ovi simptomi ukazuju na KRVNI UGRUŠAK: Evo kada treba HITNO da se javite ljekaru!

Zdravlje

Ovi simptomi ukazuju na KRVNI UGRUŠAK: Evo kada treba HITNO da se javite ljekaru!

Krvni ugrušci u nogama mogu da budu izuzetno opasni ako se oslobode i otputuju u druge dijelove tijela, a posebno ako dođu do mozga ili srca. U nekim slučajevima, krvni ugrušak može da uđe u pluća, izazivajući potencijalno smrtonosno stanje koji se naziva plućna embolija.

Zato je važno da se zna da su krvni ugrušci vrlo ozbiljni i da je neophodno njihovo hitno lečenje budući da u nekim slučajevima mogu da se pretvore u hitne medicinske slučajeve ako prođu bez ljekarske intervencije.

Šta uzrokuje krvni ugrušak?

Krvni ugrušci nastaju kada se trombociti skupe u gomilu u krvi. Taj proces može da podstakne povreda, mada ponekad nastaju i na mjestima gdje nema znakova povreda. Međutim, rizik od krvnih ugrušaka može da se poveća raznim drugim faktorima.

Neki lijekovi mogu da povećaju rizik od nastanka krvnog ugruška, ali i pušači su im skloniji. Takođe, dugotrajno sjedenje ili mirovanje u krevetu mogu da povećaju šanse za stvaranje krvnog ugruška. Njihovo stvaranje zavisi i o starosnoj dobi, nedavnoj većoj operaciji, težini, trudnoći, porodičnoj anamnezi i osnovnim medicinskim stanjima.

Koji su simptomi krvnog ugruška u nozi?

Krvni ugrušci pokazuju različite simptome u zavisnosti od toga gde se u telu nalaze. Noge i ruke su dva najčešća područja za nastanak ugruška. Prema NHS-u, neki od najčešće prijavljenih znakova krvnog ugruška uključuju pulsirajuću bol ili grčeve, oticanje, crvenilo i toplinu u nozi ili ruci, navodi Index.hr.

Ljudi, takođe, mogu da primete da iznenada ostanu bez daha, dožive oštru bol u prsima kada udahnu ili iskašljavaju krv. Ovo je obično izuzetno ozbiljna faza i osoba mora što pre da pristupi liječenju.

Najčešći simptom

Pacijenti mogu da primete da cijela noga počinje da im otiče i može da bude topla ili vruća na dodir. Kod nekih ljudi se pojavljuje i svrab kao simptom, a koža je često iziritirana, može da poplavi ili da pocrveni. Područje oko ugruška postaje bolno, a oni koji su ovo iskusili, bol su opisali “tupim”.

U teškim slučajevima, neke osobe mogu da imaju problema sa disanjem. To je obično znak da se ugrušak transportovao prema plućima. U svakom slučaju, poželjno je da se obratite ljekaru pri doživljaju bilo kojeg od navedenih simptoma.

(novi.ba)