ŠTA SE SADI I RADI U MARTU: Prvi proljetni poslovi!

Zanimljivosti

ŠTA SE SADI I RADI U MARTU: Prvi proljetni poslovi!

Mart je mjesec buđenja. Baštovani ovaj mejsec koriste kako bi se spremili za predstojeću sezonu

Evo šta sve možete da uradite u martu kako biste pripremili svoju baštu:

1. Provjerite da li ste kupili sva sjemena potrebna za vašu baštu

2. Ako već niste, posejte semena u posudice koje će biti u zatvorenom još neko vrijeme (slobodno posijte paradajz, paprike, peršun, krastavce i sve ono što ćete uskoro presaditi u baštu)

3. Nađubrite vašu baštu. Organsko đubrivo je idealno, a ukoliko u martu bude još mraza, to će savršeno odgovarati zemljištu.

4. Testirajte zemljište. Morate da znate da li je vaša bašta alkalna ili kisela? U zavisnosti od toga znaćete šta u njoj možete da sadite i kako da postupate sa zemljištem. Ova provjera se uvijek radi prvi put kada nešto sijete i onda svake 3 godine.

5. Prekopajte baštu, izbacite korov.

6. Ako imate šparoge ili špargle u bašti, sada je vrijeme da ih okopate i dobro nađubrite! Uskoro će iznići prvi izdanci!

7. Sad je vrijeme da posadite ruže i ukrasne žbunove.

8. Orežite ruže i voćke, kao i lozu.

9. Posadite malo gaveza. Trebaće vam za organsko đubrivo na leto. Gavez, kopriva i voda su idealna kombinacija za organsko đubrivo sa kojim možete da zalivate biljke, ali i da tretirate biljne vaši.

10. Napravite organski kompost. Sve povrće preostalo iz kuhinje slažite na jednu gomilu koju ćete povremeno posipati zemljom i veštačkim đubrivom. Uskoro će se ta gomilica pretvoriti u kvalitetan kompost.

(novi.ba)