Razvojna banka predvođena Kinom zaustavlja poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji

Svijet

Razvojna banka predvođena Kinom zaustavlja poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji

Multilateralna razvojna banka, koja broji 105 članica širom svijeta, nije obrazlagala razloge svoje odluke, ali je uputila ‘svoje misli i saosjećanje na sve pogođene’.

Razvojna banka predvođena Kinom suspendovala je sve poslove sa Rusijom i Bjelorusijom, što je znak ograničenja podrške Pekinga Moskvi jer se suočava sa sankcijama i osudama zbog svog rata u Ukrajini.

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) saopštila je da je obustavila sve aktivnosti u vezi sa dvije zemlje u svjetlu “evoluirajuće ekonomske i finansijske situacije”.

“U ovim okolnostima, i u najboljem interesu Banke, Uprava je odlučila da su sve aktivnosti koje se odnose na Rusiju i Bjelorusiju na čekanju i da se pregledaju”, navodi se u saopštenju ove institucije sa sjedištem u Pekingu.

Multilateralna razvojna banka, koja broji 105 članica širom svijeta, nije obrazlagala razloge svoje odluke, ali je uputila “svoje misli i saosjećanje na sve pogođene”.

“Naša srca idu prema svima koji pate”, saopštila je banka.

Kina možda i neće bezuslovno podržati Rusiju
Saopštenje je uslijedilo nakon što je nekoliko kineskih državnih finansijskih institucija, uključujući Banku Kine, prestalo da finansira poslove koji uključuju rusku naftu i kompanije.

Gary Ng, viši ekonomista u Natixisu u Hong Kongu, rekao je da je potez AIIB-a bio “simboličan” jer je banka finansirala samo dva projekta u Rusiji u iznosu od 800 miliona dolara i nijedan u Bjelorusiji.

“Iako se većina prekograničnih zajmova iz Kine Rusiji može odvijati sa političkim bankama, ovo je još jedan primjer da Kina možda neće bezuslovno podržati Rusiju jer bi odmjerila vlastite koristi i troškove prije bilo kakvog geopolitičkog poteza“, Ng je rekao za Al Jazeeru.

“Povlačenje AIIB-a pokazuje da je pritisak globalnih finansijskih sankcija na Rusiju postao očigledniji u nadnacionalnim organizacijama”, dodao je Ng.

Rastuće kinesko-ruske veze
Kina i Rusija su postale sve bliskije posljednjih godina, često se slažući s percipiranim miješanjem Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika.

Prošlog mjeseca, kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin izjavili su da prijateljstvo između njihovih zemalja “nema granica” i nema “zabranjenog” područja saradnje.

Peking je odbio da osudi invaziju Moskve na Ukrajinu, uzdržavajući se od rezolucije Ujedinjenih naroda koja poziva Putina da povuče svoje snage, te izrazio protivljenje “svim nezakonitim jednostranim sankcijama”.

Kineske carinske vlasti su prošlog mjeseca ukinule ograničenja na uvoz ruske pšenice, posla koja vrijedi oko 7,9 milijardi dolara godišnje, što je podstaklo spekulacije da bi kinesko tržište moglo postati ključni ekonomski spas za opterećenu rusku ekonomiju, koja se suočava sa međunarodnom izolacijom bez presedana.

Dvije strane su takođe pojačale saradnju u području energetike, uključujući potpisivanje prošlog mjeseca 30-godišnjeg ugovora za Rusiju o snabdjevanju Kine gasom putem novog gasovoda.

Kina nerado otvoreno krši sankcije
Uprkos produbljivanju veza, smatra se da Kina nerado otvoreno krši sankcije, što bi je moglo izložiti riziku da bude odsječena od zapadnih izvoznih tržišta i međunarodnog finansijskog sistema usmjerenog na američki dolar.

Trgovina Kine sa Rusijom iznosila je 146,9 milijardi dolara 2021. godine, što je jedna desetina njene kombinovane trgovine sa SAD-om i Evropskom unijom.

Tim Harcourt, glavni ekonomista na Institutu za javnu politiku i upravljanje na Tehnološkom univerzitetu u Sydneyju, opisao je odluku AIIB-a kao značajnu “čak i s obzirom na malo posla koji je razvojna banka obavila u Rusiji”.

“To pokazuje da Kina odustaje od Rusije i ‘partnerstva bez ograničenja’ između Xija i Putina”, rekao je Harcourt za Al Jazeeru.

Kineski predsjednik Xi pokrenuo je AIIB 2016. godine kao alternativu Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, finansijskim institucijama za koje se smatra da dominiraju zapadnim interesima. Kina je najveći dioničar AIIB-a, sa 31 posto uplaćenog kapitala banke od 20 milijardi dolara.

aljazeera