PONOVO NEUSAGLAŠENI STAVOVI, PLENKOVIĆ OBJAVIO DA JE DIGNUTA PRIPRAVNOST HRVATSKE VOJSKE! MILANOVIĆ: NIJE ISTINA

Region

PONOVO NEUSAGLAŠENI STAVOVI, PLENKOVIĆ OBJAVIO DA JE DIGNUTA PRIPRAVNOST HRVATSKE VOJSKE! MILANOVIĆ: NIJE ISTINA

Plenković je jučer izjavio kako je “Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se oglasio i rekao da nisu tačne tvrdnje premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da je zbog ruske invazije na Ukrajinu povećana pripravnost hrvatske vojske, prenosi “Index”.

U cilju tačnog informisanja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je “Hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja” – navodi se u saopćenju iz Milanovićevog ureda.

Prema Zakonu o odbrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.

Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Naime, prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH – navedeno je u saopćenju.

hayat.ba