Plenković: Vojska je podignula stupanj pripravnosti. Pratimo i sva zbivanja u susjedstvu…

Region

Plenković: Vojska je podignula stupanj pripravnosti. Pratimo i sva zbivanja u susjedstvu…

Sve pratimo, ovo je jedno veliko ubrzanje povijesti. Sve što je izgledalo do 24. veljače je jedno, a nakon toga drugo. S velikim obzirom ćemo pratiti zbivanja i u našem susjedstvu, rekao je premijer

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. poručio je kako su u kontaktu s Ukrajinom diplomatskim putem te dodao kako se Ukrajina treba fokusirati na funkcioniranje, obranu zemlje i mirovne pregovore.

– Oni znaju na kojoj je strani Hrvatska. U Kijevu sam bio prije svih drugih lidera u 12. mjesecu, potpisao deklaraciju o potpori europskoj perspektivi Ukrajini. Oni dobro znaju tko im je prijatelj – poručio je, prenosi N1.

Rekao je kako svaka zemlja postupa na način na koji misli da je dobro.

– Znamo koje potrebe Ukrajina ima. Znamo kako je bilo početkom 90-ih ovdje – rekao je. Poručio je kako se nada miru i povlačenju ruskih snaga iz Ukrajine.

– U ovom trenutku nemam dovoljno informacija o sadržaju tih govora. Informirat ćemo se tijekom današnjeg dana i sutra – rekao je, komentiravši pregovore ruske i ukrajinske delegacije koji su trajali više od pet sati u ponedjeljak.

– Sve ovo što se događa zadnjih pet dana je van svih okvira. Ne želimo niti zamisliti kakve bi posljedice bile u realizaciji takvih prijetnji. Trebamo jasno markirati pozicije. Ovaj ogroman paket sankcija Rusiji će sigurno imati afekta na Rusiju i vjerujemo da će i to donijeti do promjene politike kakvu vodi danas – rekao je.

Istaknuo je i kako je Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na sva globalna zbivanja te da posebno prate zbivanja u susjedstvu.

– Nikako ne bismo željeli da dođe do destabilizacije niti u jednoj zemlji – rekao je.

Upitan o mogućoj destabilizaciji na Kosovu zbog iskazane želje za ulaskom u NATO, kazao je:

– Sve pratimo, ovo je jedno veliko ubrzanje povijesti. Sve što je izgledalo do 24. veljače je jedno, a nakon toga drugo. S velikim obzirom ćemo pratiti zbivanja i u našem susjedstvu.

24sata