Konvoj čečenskih boraca uništen nedaleko od Kijeva, ubijen i general

Svijet

Konvoj čečenskih boraca uništen nedaleko od Kijeva, ubijen i general

Čečenski general Magomed Tušajev ubijen je u ratu u Ukrajini, objavio je na Twitteru bivši ambasador te zemlje u Austriji, ukrajinski političar Oleksandr Šerba (51), prenosi Jutarnji.hr.

“Ruski general iz Čečenije Magomed Tušajev neće se vratiti kući iz Ukrajine. Što si izgubio u Ukrajini, Magomed, ha? Rusijo, odlazi kući. Zaustavite Rusiju, Ukrajina je pod napadom”, napisao je Šerba u tvitu.

Prema izvorima Kanala 24, ukrajinska vojska digla je u zrak ešalon od 56 ruskih tankova nafte među kojima je bio i ubijeni general Magomed Tušajev, zapovjednik 141. motorizirane brigade ruske čečenske garde, elitnih snaga čečenskog šefa države Ramzana Kadirova.

Ruske trupe ušle su u drugi najveći grad u Ukrajini Harkov, samo nekoliko sati nakon što su Ukrajinci digli u zrak čečenske borce poslane prije dva dana da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i druge ukrajinske dužnosnike.

Uništenje konvoja čečenskih boraca 26. februara u blizini Hostomela, koji se nalazi 20-ak kilometara sjeverozapadno od Kijeva potvrdili su i iz ureda ukrajinskog predsjednika, prenosi Kijev independent.

Nejasno je koliko je Čečena pritom stradalo.

radiosarajevo.ba