EU prelomila: Zbog agresije na Ukrajinu zatvaramo nebo za ruske avione

Svijet

EU prelomila: Zbog agresije na Ukrajinu zatvaramo nebo za ruske avione

Predsjednica Europske komisiije Ursula Von der Leyen rekla ja da Europska unija zatvara nebo za ruske komercijane avione zbog agresije na Ukrajinu.

Od Njemačke do Švedske, preko Francuske i Italije, danas raste broj europskih zemalja koje zatvaraju svoj zračni prostor za aviokompanije iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

U nedjelju od 14 sati njemačko ministarstvo prometa “proglasilo je zabranu letova za ruske zrakoplove i operatere zrakoplova u njemačkome zračnom prostoru”. Berlin je pojasnio da ova zabrana vrijedi tri mjeseca, no da se ne odnosi na humanitarne letove.

Ista odluka ubrzo je stigla iz Irske, pa iz Španije, Belgije, Nizozemske, Italije, Malte, Austrije i Sjeverne Makedonije.

Vlada Luksemburga također je objavila da “priprema potrebne naputke o zatvaranju” svog zračnog prostora za ruske kompanije od nedjelje.

Na sjeveru Europe takve je mjere u nedjelju najavila i Finska, koja s ruskim susjedima dijeli granicu dužu od 1300 kilometara, a isto su najavile Švedska, Danska, Norveška i Island.

Sve su se nabrojane države pridružile Poljskoj, Češkoj, Estoniji, Bugarskoj, Moldaviji i Ujedinjenom Kraljevstvu koje su mjeru donijele ranije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će zabrana letova za ruske tvrtke stupiti na snagu “po mogućnosti već sutra” (u ponedjeljak).

Izvan Europe takvu je odluku najavila je i Kanada, druga po veličini zemlja na planetu.

radiosarajevo.ba