Prizor koji bi otopio i najhladnija srca: 80-godišnjak se pridružio vojsci Ukrajine

Svijet

Prizor koji bi otopio i najhladnija srca: 80-godišnjak se pridružio vojsci Ukrajine

Usred eskalacije tenzija između Rusije i Ukrajine, društvene mreže vrve od srceparajućih trenutaka naroda čiji su životi od jučerašnjeg dana pod znakom upitnika.

Jedan od prizora koji je obišao svijet je i slika 80-godišnjeg starca koji je, zbog svoje unučadi, stao u red ukrajinske vojske.

Nakon snimka uplakanog oca i kćerke koji su se morali razdvojiti, fotografija ovog starca jedna je od onih koje tope i najhladnija srca.

Prizor je sinoć na svom Twitteru podijelila Kateryna Yushchenko, prva dama Ukrajine u periodu od 2005. do 2010. godine, a pratitelje je dodatno rastužila spomenuvši šta je 80-godišnjak ponio u svojoj torbi.

“Ovaj 80-godišnjak došao je tu kako bi služio vojsci. Ponio je sa sobom mali kovčeg sa dvije majice, dodatnim parom hlača, četkicom za zube i nekoliko sendviča za ručak”, objasnila je Kateryna.
“Rekao je da to radi za svoje unuke”, dodala je bivša prva dama koja nije identifikovala ovog hrabrog muškarca, ali ni otkrila ko je prvi podijelio fotografiju.

“Osamdeset godina – znači, rođen je kada je Ukrajina bila dio SSSR-a te se borio protiv nacističke okupacije, a 1991. dočekao je nezavisnost Ukrajine. Ovaj čovjek je sve vidio i preživio. Sada je spreman učiniti ono što treba – boriti se protiv onoga što prijeti njegovim voljenima”, glasio je jedan od komentara.

“Divim se ovom čovjeku”, zaključio je još jedan korisnik.

Podsjećamo, Putin je napao Ukrajinu jučer u ranim jutarnjim satima. Prema dosadašnjim informacijama ubijeno je otprilike 500 ruskih i 200 ukrajinskih vojnika te da je stradalo 57 civila otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.

klix.ba