Njemačka protiv isključivanja Rusije iz SWIFT-a: “Već imamo loša iskustva”

Svijet

Njemačka protiv isključivanja Rusije iz SWIFT-a: “Već imamo loša iskustva”

Sada je važno da donesemo sankcije koje udaraju direktno na sistem moći u Rusiji, a ne samo da gromoglasno zvuče”, rekla je Baerbock

Njemačka vlada je u petak branila svoju odluku da za sada, u sklopu sankcija prema Rusiji, ovu zemlju ne isključuje iz međunarodnog finansijskog sistema razmjene informacija SWIFT.

Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz SWIFT sistema”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz SWIFT sistema bilo onemogućeno finansiranje humanitarnih projekata.

“Ukidanje prometa bilo bi tehnički komplikovano”

Baerbock smatra da je mnogo učinkovitija mjera isključivanje velikih ruskih banaka iz finansijskog sistema. “Sada je važno da donesemo sankcije koje udaraju direktno na sistem moći u Rusiji, a ne samo da gromoglasno zvuče”, rekla je Baerbock.

Prije toga je njemačke ograde prema izbacivanju Rusije iz finansijskog sistema SWIFT objasnio i glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

“Ukidanje prometa bi bilo tehnički komplikovano i imalo bi uticaja na finansijski promet u Njemačkoj i za njemačka poduzeća koja posluju u Rusiji”, rekao je Hebestreit.

Istodobno neki političari vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije traže pooštrenje sankcija, uključujući i izbacivanja Rusije iz SWIFT sistema.

Austrijanci za ukidanje SWIFT-a Rusiji, a protiv su Njemačka, Italija i Mađarska

“Isključivanje iz SWIFT-a i bojkot uvoza fosilnih energenata mora biti sljedeći korak”, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za Europu Anton Hoffmeier iz stranke Zeleni.

Austrija je najavila kako je spremna podržati isključivanje Rusije iz SWIFT-a “ako o tomu postoji saglasnost na nivou EU”.

Isključivanju Rusije iz SWIFT-a se, osim Njemačke, protive i Italija i Mađarska.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je u petak da postoji opcija isključivanja Rusije iz globalnog sistema plaćanja SWIFT, ali da to smatra krajnjim sredstvom.

SAD i EU odlučili su da neće izbaciti Rusiju iz SWIFT-a u sklopu novih sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

London je u petak ponovio svoj poziv za isključenjem Rusije iz SWIFT-a. Dio članica Europske unije protivi se takvoj mjeri jer bi kreditori teško vratili svoj novac. Posmatrači su također sugerirali da bi to moglo zakomplikovati plaćanja Rusiji za one zemlje koje od nje nabavljaju energente.

fokus.ba