AMBASADA RUSIJE OGLASILA SE KOMENTAROM: IMAJU PORUKU I ZA BH. VLAST I MEDIJE

Svijet

AMBASADA RUSIJE OGLASILA SE KOMENTAROM: IMAJU PORUKU I ZA BH. VLAST I MEDIJE

Ambasada Rusije u BiH oglasila se na Facebooku povodom dešavanja u Ukrajini.

Uputili su i poruku za bh. političare i medije.

Njihov komentar prenosimo u cijelosti:

U vezi sa specijalnom vojnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine koja je pokrenuta 24. februara izjavljujemo sljedeće.
Osam godina, počevši od oružanog puča u Ukrajini 2014. godine i nezakonitog preuzimanja vlasti vladajućom huntom, svjedoci smo sistematskog kršenja osnovnih ljudskih prava stanovnika Donjecke i Luganske narodnih republika. Uprkos upornim pokušajima Rusije da se postigne pravda za rusofone građane unutar ukrajinske države – kroz rad u Normandijskom formatu i u okviru Kontakt grupe u Minsku, organizaciju specijalnih sjednica Vijeća sigurnosti UN-a i sastanaka po „Arria formuli“ – naši napori nisu imali efekta.

Kijev je pokazao apsolutnu nespremnost da uspostavi dijalog sa sopstvenim sugrađanima. Umjesto toga, ukrajinske snage sigurnosti su, kršeći Set mjera za implementaciju Sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine (usput rečeno, ukrajinska strana je ispunila samo jednu od trinaest tačaka) kontinuirano sprovodile masovno granatiranje naselja Donbasa, usljed čega je poginulo i povrijeđeno na hiljade civila. Nemoguće je bez jeza gledati žrtve barbara. I spremni smo da predstavimo užasavajuće fotografske dokaze.

S tim u vezi, ne može se ne pomenuti licemjerje međunarodne zajednice, koja je svih ovih godina radije ne primjećivala masovna kršenja ljudskih prava u DNR i LNR. Očigledno, za Zapad ova tema nije ništa drugo do moneta za potkusurivanje, koju oni spremno koriste u svakoj situaciji kad god treba da izvrše pritisak na protivnike. Tome smo više puta svjedočili u raznim dijelovima svijeta.

Ni nestašica, ni glad, ni smrt običnih ljudi koji žive u Donbasu nisu dirnuli predstavnike UN-a, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija.

U eskalaciji sukoba nisu vidjeli ni vlastitu krivicu. Ali umjesto toga, nepromišljeno – kao i uvijek – požurili su da pronađu „krivce“ i iskoriste svoj omiljeni metod – izricanje sankcija. Naravno, pravo izbora ostaje na Zapadu, ali vjerujemo da bi objektivan pogled na stvarne događaje bio mnogo efikasniji od pokušaja da svoje greške sakriju iza paravana agresivnih napada i restrikcija.

Postalo je nemoguće nastaviti beskrajno pozivati za buđenje savjest klike koja je preuzela ukrajinsku vlast. Rusija više nije mogla da trpi patnje rusofonog stanovništva DNR i LNR. Bili smo bukvalno prisiljeni poduzeti aktivne korake u ime zaštite susjeda koji su nam se obratili za pomoć.

Istovremeno, još jednom naglašavamo da specijalna vojna operacija nipošto nije usmjerena protiv ukrajinskog naroda, kojeg je Rusija oduvijek smatrala bratskim. Naprotiv, zasniva se na želji da se uspostavi pravda i oslobodi Ukrajina od nacističkih osvajača koji su zaposjeli Kijev.

Pozivamo rukovodstvo i novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovini da se ponašaju razborito i odgovorno, da ne podlegnu zapadnim provokacijama i da odbiju da se automatski priključe antiruskoj kampanji – saopćili su iz Ambasade Rusije u BiH.

hayat.ba