RUSKI PREDSEDNIK NA MRAČNOJ STRANI ISTORIJE Analitičari: Ovo je početak kraja Putinovog režima!

Svijet

Putin je invazijom prešao na tamnu stranu istorije, tvrde analitičari za Frans pres.

Ponašanje ruskog predsednika Vladimira Putina u ukrajinskoj krizi otvorilo je prozor u svet vladara koji deluje sve paranoičnije i politički izolovanije, rekli su Frans presu zapadni zvaničnici i analitičari.

Neki zapadni lideri, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona, u prošlosti su nastojali da tretiraju Putina kao kredibilnog ali tvrdog pregovaračkog partnera.

Međutim, sve ideje o njegovoj pouzdanosti uništene su nakon što je Putin u ponedeljak priznao dve ukrajinske separatističke regije i održao govor u kojem je doveo u pitanje pravo Ukrajine na suverenitet i samostalno odlučivanje, samo nekoliko sati nakon što se u razgovoru sa Makronom obavezao da će nastaviti sa traženjem diplomatskog repenja krize.

Putin nije isti kao u decembru 2019.

Francuski zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman rekao je da su u Putinovu govoru o Ukrajini bile pomešane “rigidne i paranoične ideje”, što je podsetilo na utisak koji je Makron stekao tokom petosatnih pregovora sa Putinom iza zatvorenih vrata u Kremlju ranije ovog meseca.

“Putin koga je on (Makron) sreo u Kremlju nije isti čovek koga je video u decembru 2019.godine”, rekao je taj zvaničnik. “Ono što je pronašao u Kremlju bio je Putin koji je bio rigidniji i izolovaniji”, dodao je.

Makron se poslednji put sastao sa Putinom u Parizu, na samitu o Ukrajini, u decembru 2019. Ranije te godine ugostio je Putina u svojoj letnoj rezidenciji na Mediteranu. Tada je nasmešeni ruski lider stigao galantno noseći buket cveća za suprugu francuskog predsednika Brižit.

Te slike su bile daleko od jezivog Putinovog govora u ponedeljak, u kojem je neutemeljeno optužio Ukrajinu da traži nuklearno oružje i upozorio da je “kijevski režim” odgovoran za svako daljnje krvoproliće. “Bila je to izuzetno nasilna analiza, sa zabludama i paranoična… sa mnogo istorijskih laži”, rekao je francuski ministar za Evropu Klemen Bon.

U neopreznim komentarima koje je preneo PA (Press Association), britanski ministar obrane Ben Wolas rekao je da je Putin “potpuno prolupao” i da je on čovek “bez prijatelja, i bez saveznika”.

Putin živi u drugom svetu

Kada je Putin 2014. oteo Krim od Ukrajine, šokiravši Zapad, američki mediji citirali su bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je rekla američkom predsedniku Baraku Obami da Putin živi u “drugom svetu”.

Sada, dok zapadne sile još uvek nagađaju šta je Putinov konačni plan za Ukrajinu, za koji američki obaveštajci sugerišu da bi mogao da uključuje i pokušaj zauzimanja Kijeva, proučavanje Putinovog psiho-profila još se intenziviralo.

Njegovo obraćanje naciji emitovano je nakon koreografisanog sastanka ruskog saveta bezbednosti kojem je prisustvovalo dvadesetak zvaničnika koji su sedeli ukočeno na stolicama, daleko od Putina koji ih je preteći posmatrao iza ogromnog stola, dok su davali svoj pristanak za priznanje Donbasa.

Govori jasno!

U bizarnom trenutku koji tek treba da bude dobro objašnjen, Putin je ponizio moćnog šefa protivobaveeštajne službe SVR Sergeja Nariškina jer je oklevao.

“Govori jasno! Sergej! Da ili ne?”, podviknuo je Putin, nestrpljivo bubnjajući rukama po stolu.

Zbunjeni Nariškin zatim je pogrešno rekao da bi te dve regije trebalo da postanu deo Rusije, ideja koja Putinu nije ni bila na pameti. “Ne razgovaramo o tome, niti razmatramo to!” prezrivo se nasmejao Putin. “Razgovaramo o priznavanju nezavisnosti!”

Blogeri su primijetili još jednu bizarnost – da satovi ministra obrane Sergeja Šojgua i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova pokazuju drugačije vreme od stvarnog vremena tokom tog navodnog prenosa uživo.

“Gola propaganda više nije dovoljna za stare prodavače magle i lopove. Oni žele krv”, prokomentarisao je glavni Putinov protivnik, opozicionar Aleksej Navaljni koji je Putina nazvao “šefom (sovjetskog) politbiroa 21. veka.”

Putinov prelazak na tamnu stranu

Francuski pisac Mišel Elšaninof, autor knjige “U glavi Vladimira Putina”, rekao je da je, iako je Putin ranije iznosio takve ideje, došlo do zabrinjavajućih promena u njegovom stilu i nastupu.

“Ova pomalo sadistička, ponižavajuća predstava imala je neverovatan učinak” i Putin je odlučan da pokaže da “odlučuje sam” u igrokazu koji se činio gotovo kao prikaz moći “iz Staljinova doba”, rekao je on i dodao da “kod Putina postoji neka vrsta gubitka veze sa stvarnošću zbog njegove ideologije koja se može opisati kao paranoična”.

“Uvek smo govorili da je bio pragmatičan vođa, dobar taktičar. Hoće li žrtvovati svoj pragmatizam u ime svoje ideologije? Moguće je. U svakom slučaju, čini se da je spreman za rat”, rekao je Elšaninof.

Ugledna ruska analitičarka Tatjana Stanova, osnivačica političkog savetodavnog centra R.Politik i članica moskovskog Karnedži centra, predvidela je mračna vremena koja slede nakon Putinovog govora.

“Danas je Vladimir Putin prešao na tamnu stranu istorije”, navela je ona. “Ovo je početak kraja njegovog režima koji sada može da se osloni samo na bajonete.”

Kurir.rs