(VIDEO) Odabrao da bude BESKUĆNIK i za to dobija NOVAC: Njegova životna priča šokirala je svet

Zanimljivosti

(VIDEO) Odabrao da bude BESKUĆNIK i za to dobija NOVAC: Njegova životna priča šokirala je svet

Američki novinar i pisac Majkl Šelenberger spovodio je istraživanje među beskućnicima u San Francisku, gde ih ima više nego u bilo kom drugom gradu. Dok je lutao ulicama, naletio je na čoveka koji kaže da se zove samo Džek. Pitao je za dozvolu da ga snimi, što mu je ovaj i odobrio, a ono što je rekao tom prilikom, šokiralo je američku javnost.

– Ja sam stari nark*mam. Neću to da krijem. Ali ovo sada je moj izbor. Previše je jednostavno. Plaćaju mi 620 dolara mesečno da živim na ulici, plus još oko 200 u kuponima za hranu. Budimo realni, grad vas ovde plaća da budete beskućnik. Naravno da nisam ispustio tu priliku, dovoljan je bio samo jedan telefonski poziv – rekao je Džek.

Ona je dodao da ne želi da plaća kiriju i komunalije, a da na ulici ima sve što mu je potrebno. Ima čak i svoj telefon na kom ima Netfliks i Amazon, pa može i da uživa u serijama. Uprkos prednostima koje je nabrojao, Džek kaže da život na ulicama ove američke metropole postaje isuviše opasan.

– Dileri prodaju ljudima nečistu robu, a policija sve to posmatra i nije ih briga. Bukvalno ih vide na tri metra udaljenosti i neće da reaguju. Dosta njih uzima i mito. Evo sada mogu da vas odvedem do jednog mrtvog tela, nikog nije briga. Ljudi se predoziraju i umiru na svakom koraku – govori Džek.

Prema poslednjim procenama američkih novinara, u okolini San Franciska živi čak oko 30.000 beskućnika, od kojih su mnogi zavisnici od nark*tika.

– Samo prošle nedjelje sam spasao njih šestoro. Dolaze mi klinci i pokušavaju da kupe opasne stvari. Pokušavam da ih podučim kako se nešto konzumira, znam da ne mogu da ih zaustavim – rekao je ovaj beskućnik.

Video je na Tviteru do sada pregledalo nešto manje od milion ljudi. Deo njih smatra da Džek i njemu slični “kradu” od države, dok druga polovina traži bolje uslove i programe za rehabilitaciju beskućnika i nark*mana.

(objektiv.rs)