ŠTA UZROKUJE HLADAN, A ŠTA TOPAO ZNOJ I KOJI JE OPASNIJI PO ZDRAVLJE? Evo šta kažu ljekari na ovu temu!

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HLADAN, A ŠTA TOPAO ZNOJ I KOJI JE OPASNIJI PO ZDRAVLJE? Evo šta kažu ljekari na ovu temu!

Po riječima stručnjaka, znojenje može da znači dvije stvari: intoksikaciju (trovanje) ili unutrašnje pregrijavanje. U prvom slučaju znoj je obično hladan, u drugom topliji, a nijedna od ovih manifestacija nije bezazlena.

„Kada je znoj hladan, svakako morateda obratite pažnju na pluća, jer može biti riječ o upalnom procesu ili pogoršanju neke hronične bolesti. Tada je potrebno da odmah izmjerite temperaturu, i ako je povišena, neophodno je da se obratite ljekaru. To je loš pokazatelj, znak da se tijelo bori sa bolešću“, upozoravaju ljekari.

Stručnjaci napominju i da ukoliko „izbacujete“ ogromne količine hladnog znoja to ukazuje na hiperhidrozu, što govori o tome da vam je virus napao tijelo i da se ono bori. Tada je veoma važno da konsultujete sa ljekarom koji će predložiti dalje korake.

Pretjerano znojenje može da ukazuje i na druge tegobe i složenije bolesti.

„Preterano znojenje je bolest i najčešće je reč o problemu u endokrinom sistemu. Obično ume da bude praćeno i tahikardijom, zbog čega mnogi traže pomoć kardiologa, ali zapravo je problem u više endokrinološki“, upozoravaju ljekari.

(novi.ba)