Oglasila se Bijela kuća nakon Putinovog priznanja Donjecka i Luganska

Showbizz

Oglasila se Bijela kuća nakon Putinovog priznanja Donjecka i Luganska

“Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo. Predsjednik Joe Biden će uskoro izdati izvršnu uredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane Amerikanaca u, iz ili u takozvanim regionima DNR i LNR Ukrajine”, napisano je na Twitter nalogu Bijele kuće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin donio je odluku da će priznati proruske pobunjeničke teritorije kao neovisne republike, potvrdio je Kremlj.

“Ova izvršna uredba takođe će dati ovlašćenje za uvođenje sankcija bilo kojoj osobi za koju je odlučeno da djeluje u tim oblastima Ukrajine. Ministarstvo finansija i SD će uskoro imati dodatne detalje. Također ćemo uskoro objaviti dodatne mjere u vezi sa današnjim eklatantnim kršenjem međunarodnih obaveza Rusije”, stoju u objavi.

Precizirali su da su ove mjere odvojene i bile bi dodatak brzim i oštrim ekonomskim mjerama koje su pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima ako Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu.

Jedna od poruka koju je Putin večeraa u obraćanju javnosti rekao je:

“Ukrajina nije samo naša susjedna država, nego i integralni dio naše povijesti i duhovnog prostora, nisu to naši samo drugovi i kolege, nego i porodice, povezani smo krvnim vezama i poviješću. Ljudi s tog teritorija su također se izjašnjavali kao Rusi i ruski pravoslavci, nekad smo bili ujedinjeni…. Ukrajinu je stvorio Lenjin, on je bio njezin arhitekt, to potvrđuju arhivski dokumenti. Želite dekomunizaciju? Ok, može. Spremni smo vam pokazati što prava dekomunizacija Ukrajine znači”.

radiosarajevo.ba