PREPOZNAJTE OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako uočite ove simptome, JAVITE SE DOKTORU

Zdravlje

PREPOZNAJTE OPASNI STOMAČNI PROBLEM: Ako uočite ove simptome, JAVITE SE DOKTORU

Gastritis je upala sluznice želuca i u većini slučajeva je blag i simptomi se povlače uz adekvatnu terapiju. Ali gastritis može da napravi i veliki problem i da traje mesecima, čak i godinama.

Akutni gastritis iznenada “napada” i traje par dana ili nedelja, procjenjuje se i da pogađa oko osmoro u 1.000 ljudi. Hronični gastritis, pak, pogađa dvije od hiljadu osoba i razvija se polako, tiho, vremenom. Mučne tegobe mogu trajati godinama, a nisu isključene ni komplikacije koje gastritis izaziva.

Gastritis u nekim slučajevima ne daje nikakve znake, a uobičajeni simptomi gastritisa su:

-Bol u gornjem dijelu želuca
-Nadutost
-Mučnina i povraćanje
-Osjećaj sitosti nakon male količine hrane
-Crna stolica
-Umor
-Gubitak apetita
-Gubitak težine

Ako imate neki od ovih simptoma trebalo bi da hitno potražite pomoć ljekara koji će istražiti da li je u pitanju gastritis ili neka druga boljka, kao što je čir na želucu. Uzroci gastritisa su upotreba alkohola, fizički napor, bolesti, određene vrste lekova među kojima je i brufen, infekcija helikobakterijom… Gastritis mogu pogoršati i određene namirnice, navodi gastroenterolog dr Aram Gazaleh.

Među njima su čokolada, masna ili začinjena hrana, ali i napici koji sadrže kofein kao što je kafa. Prvi korak u olakšavanju simptoma je izbjegavanje namirnica koje smetaju, potom će ljekar prepisati lijekove po potrebi. Gastroenterolozi savjetuju i uzimanje prirodnih sredstava koja smanjuju kiselinu u želucu. Ako se ostavi da napreduje, gastritis može vremenom da izazove čireve na želucu, a u rijetkim slučajevima čak i kancer želuca.

novi.ba/MONDO