DODAJTE 1 SASTOJAK U VODU – TOPI SALO, BRIŠE BORE, DIŽE IMUNITET: Napravite najbolji eliksir zdravlja, žene su oduševljene

Zdravlje

DODAJTE 1 SASTOJAK U VODU – TOPI SALO, BRIŠE BORE, DIŽE IMUNITET: Napravite najbolji eliksir zdravlja, žene su oduševljene

Veoma je jednostavno napraviti od vode ne samo ukusno, već i zdravo piće. Dovoljno je da joj dodate malo voća, ističu stručnjaci. Riječ je o kriški limuna, a nutrucionisti ističu brojne prednosti limunske kiseline.

Jača imunitet:

Uvođenjem vode sa limunom u redovnu ishranu olakšaće se borba protiv bolesti zahvaljujući svojstvima citrusa koja povećavaju imunitet, kažu stručnjaci.

“Jedan limun obezbjeđuje oko 20 miligrama vitamina C, što je oko 20 odsto dnevne preporučene količine”, kaže Alisija Galvin, doktor medicine i nutricionista.

“Vitamin C je dobar za imuni sistem i djeluje kao antioksidans.”

Smanjuje rizik od pojave kamenja u bubrezima:

Kamen u bubrezima nije samo bolan već je i bolest koja pogađa mnogo veći broj ljudi nego što se pretpostavlja. Prema studiji objavljenoj u časopisu “European Urology”, 8,8 odsto odraslih se tokom života suoči sa ovim problemom.

Srećom, redovnim ispijanjem vode sa limunom u velikoj meri smanjujete rizik od ove pojave.

“Ako imate određene vrste kamenja u bubrezima – oksalat – citrat u limunskoj vodi će vam pomoći da se ono razbije i pomažu u njegovom rastvaranju”, napominje ona.

Poboljšava stanje kože:

Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nutrients” , vitamin C u limunu pomaže sintezu kolagena, što čini da koža izgleda mlađe i zdravije.

Pomaže gubitak kilograma:

“Voda vam može pomoći da se osjećate sito, posebno ako je popijete prije obroka“, kaže nutricionistkinja Džesika Bajpen.

“Uzimanje vode sa limunom prije i tokom obroka može da vam pomogne da izgubite kilograme i smanjite unos kalorija.”

Nutricionista Loren Slejton savetuje da svakog jutra uzima čaša soka sa pola isceđenog limuna. Kako kaže, mnogo je zdravije započeti dan ovim napitkom nego kafom.

“Rehidracija ujutro, posle spavanja, je izuzetno korisna navika”, rekla je.

novi.ba