Francuska i Turska tvrde: Ne vidimo naznake da Putin priprema agresiju na Ukrajinu

Svijet

Francuska i Turska tvrde: Ne vidimo naznake da Putin priprema agresiju na Ukrajinu

Zvaničnici Turske i Francuske saopćili su kako u ovom trenutku, i pored zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja, ne vide naznake da bi Putin u narednom periodu mogao izvršiti invaziju na Ukrajinu.

Ministar vanjskih Turske Mevlut Cavusoglu u izjavi za CNN Turk komentirao je aktuelnu krizu na istoku Evrope te je naglasio kako se države u narednom periodu moraju potruditi da smanje tenzije i priču o eventualnoj invaziji.

“SAD skreću pažnju na mogućnost rata velikih razmjera u kratkom vremenskom periodu. Ruski i bjeloruski izvori s kojima smo razgovarali to odbacuju. Bjeloruski izvori poriču da postoje izvještaji o napadu na Ukrajinu koji će krenuti iz pravca Bjelorusije. Moramo se usredotočiti na smanjenje tenzija”, rekao je Cavusoglu.

Također, šef turske diplomatije je naglasio kako je Turska upozorila svoje građane u Ukrajini kako postoji opasnost od eskalacije tenzija, ali da niko ne bi trebao paničiti.

“U Ukrajini živi oko 25 hiljada naših građana. Moramo biti spremni, ali nismo u panici. Postoje različiti obavještajni podaci i informacije i mi pratimo i provjeravamo njihovu tačnost”, ističe Cavusoglu.

On je još jednom ponovio kako Turska može biti posrednik u rješavanju ukrajinsko-ruskog sukoba.

“Rado bismo pristali da posredujemo ako se obje strane slože. Sa zadovoljstvom pristajemo da budemo domaćini sastanka zemalja potpisnica sporazuma iz Minska. Osim što povezujemo Putina i Zelenskog, direktno im prenosimo svoja razmišljanja i preporuke”, mišljenja je Cavusoglu.

Povodom situacije u Ukrajini ponovno su se oglasili iz Francuske. Predsjednik ove države Emmanuel Macron danas je obavio novu rundu razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kao i sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

“Ne vidimo nikakve indikacije da će Putin krenuti u ofanzivu. Ipak, izuzetno smo budni i oprezni prema ruskom razmišljanju kako bismo izbjegli najgore”, rekli su francuski zvaničnici za Reuters nakon sastanka Putina i Macrona.

klix.ba