NAJLJEPŠA SOBNA BILJKA CVJETA U FEBRUARU: Evo kako da je uzgojite da bi imala RASKOŠNE LOPTASTE CVJETOVE

Zanimljivosti

NAJLJEPŠA SOBNA BILJKA CVJETA U FEBRUARU: Evo kako da je uzgojite da bi imala RASKOŠNE LOPTASTE CVJETOVE

Ako ste obožavalac sobnog cvijeća i u potrazi ste za novom cvjetnom ljepoticom, možda je dobro da se odlučite za kliviju. Njen prvi plus je činjenica da spada u grupu izdržljivih biljaka koje mogu da prežive razne uslove među kojima su i zima i hladnoća.

Radi se o cvijetu koji potiče iz Južne Afrike. Ime je dobio po vojvotkinji Kliv D’ Nortamberlend.

Njeni zeleni listovi izgledom podsjećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proleće kada se na peteljki, koja može biti visoka i do 80 centimetara, pojave cvjetovi koji mogu biti narandžasti, crveni, bijeli, pa i prugasti. Cvjetanje može da počne već u februaru.

Mirisni cvjetovi pomalo podsećaju na amarilis, ali su manji. Što se tiče svjetlosti, klivije vole jaku, ali ne i direktnu svjetlost. Biljka je najaktivnija od proljeća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20 stepeni.

Zašto svaka kuća treba da ima jednu crvenu, roze i ljubičastu muškatlu: Nevjerovatno! Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalivanja koja su dovoljna otprilike svake dve nedelje.

Takođe, klivija ne voli da je selite s jednog mjesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste, potrebno ju je prihraniti barem jednom mjesečno. Kad počne faza mirovanja prestanite da je prihranjujete. To se obično dogodi tokom letnjih mjeseci. Dok je klivija mlada, potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smjestite u veću saksiju i mijenjajte samo površinski sloj zemlje. (Stil, Zadovoljna.hr)