MANASTIRKI NAPITAK OD DVA SASTOJKA PREPORODIĆE VAM CIJELI ORGANIZAM: Ova moćna kombinacija nema šta ne liječi!

Zdravlje

MANASTIRKI NAPITAK OD DVA SASTOJKA PREPORODIĆE VAM CIJELI ORGANIZAM: Ova moćna kombinacija nema šta ne liječi!

Jednostavno uputstvo za pripremu i konzumiranje starog leka koji ima čitav spektar korisnih uticaja na zdravlje i imunitet. Beli luk i limun poznati su po lekovitim, antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima, ali i kao moćni saveznici jačanja vašeg imuniteta.

Pored toga što pomaže čišćenju naslaga na krvnim sudovima, ovaj napitak poboljšava njihovu elastičnost sprečavajući pucanje a samim tim i pojavu izliva krvi. Takođe, doprinosi umanjenju rizika od infarkta, moždanog udara i angine pektoris. Pošto ova kombinacija ima i antioksidansno dejstvo, blagotvorno utiče na imunitet kao i na pojavu tumora. Uz to, može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida.

Potrebni sastojci:

-300 grama belog luka

-1 kilogram limuna sa korom

Način pripreme:

Limun iseći na komade pa izblendirati, kao i beli luk. Pripremiti da proključa 1,5 l vode pa dodati samleveni beli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smesu prokuvati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama (tegle ili flaše) na hladnom.

Korišćenje napitka:

Ovaj stari lek konzumira se tako što se na prazan želudac svakoga jutra popije količina od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana. Zanimljivo je da limun i način pripreme potpuno neutrališu intenzivan miris belog luka tako da uz normalnu higijenu zuba nećete imati problem u smislu posledica konzumiranja ove namirnice, iako vas čeka aktivan radni dan.

Zašto beli luk:

Upotreba belog luka (allium sativum) kao hrane datira i više hiljada godina u prošlost a prema istorijskim spisima koristili su ga Feničani, Jevreji, Vavilonci, Persijanci, Stari Grci, Stari Rimljani, Egipćani, Kinezi i Indusi. Zanimljivo je da su mu pored dokazanih korisnih dejstava na zdravlje i lečenje dodeljivane i neke magijske sposobnosti pa je upotrebljavan i u ritualima protiv uroka, veštica i vampira.

Dokazano je da je bogat izvor aminokiselina, biljnih vlakana, biljnih masti, vitamina (A, B, C), gvožđa, aminokiselina, joda, kalijuma, kalcijuma, selena, sumpora i fosfora. Njegova velika prednost je što je za ishranu dostupan tokom cele godine.

Brojna lekovita svojstva limuna:

Dobro je poznato da je limun jedan od najvećih izvora vitamina C. Limunada i čaj sa limunom su najrasprostranjeniji i omiljeni vidovi konzumiranja. Ukoliko nekoliko kapi iscedite u kafu, može da vam otkloni glavobolju.

Prema savetima naših baka, blagotvorno deluje na problem sa varenjem, ali tu morate biti oprezni jer kod određenog broja ljudi želudac na citruse može da odreaguje burno. Limun daje sjaj koži i podmlađuje je, značajan je u sagorevanju masti i topljenju kilograma, ima antibakterijsko dejstvo i pomaže u infekcijama grla, drži pod kontrolom krvni pritisak a neki naučnici tvrde da pojedine hemijske komponente u kori limuna mogu da utiču na smanjenje rizika od pojave karcinoma.

Stil. haber.ba