Da kamioni više nikad ne zaklanjaju vidik na putu

Zanimljivosti

Da kamioni više nikad ne zaklanjaju vidik na putu

Vozeći iza kamiona na dvosmjernom putu vozači stalno moraju da “izviruju” u suprotnu traku kako bi vidjeli šta je ispred i kada je bezbjedno za preticanje. Ipak, zamislite da na putu, pa čak i kada ste tik iza velikog kamiona uvijek vidite tačno šta je ispred njega. Rešenje koje bi značajno doprinjelo bezbjednosti na putevima i redukovalo broj saobraćajnih udesa predstavljeno je još prije nekoliko godina, i u pojedinim zemljama se već polako ali sigurno implementira.

Konturno obilježavanje kamiona reflektujućim trakama se još davno omasovilo, pa zbog toga tokom noći mnogo lakše i sa veće udaljenosti na otvorenom putu uočavamo kamione.

Ipak, rješenje koje je daleko ispred reflektujćih traka jesu veliki ekrani postavljeni na zadnji kraj velikih vozila koji prenose sliku sa prednje kamere kamiona.

Pomoću njih vozači koji voze iza kamiona uvijek vide šta je na putu ispred kamiona. Na taj način znaju da li je i kada je bezbjedno da krenu u preticanje, ili kada je potrebno da uspore svoje vozilo ukoliko se pred kamionom nađe neka prepreka na putu.

Kada bi se ovaj sistem omasovio, jasno je u kojoj mjeri bi se smanjio broj udesa na putevima. Uprkos tome što je ovo rješenje davno predstavljeno, još uvijek se rijetko viđa. Svakako da je, nažalost, razlog cijena.

Samsung je još 2015. na flotu svojih šlepera postavio po 4 ekrana, pa u videu ispod pogledajte kako ovaj sistem radi na otvorenom putu.

n1