Pomoću ovog sastojka lako se riješite tvrdokornih mrlja na suđu

Zanimljivosti

Bilo da svoje lonce i tave stavljate u mašinu za suđe ili ih sami perete ručno, ponekad je vašem posuđu potrebno dodatno vrijeme da se očisti.

Uz pomoć sode bikarbone možete se uhvatiti u koštac s teškim mrljama na vašim loncima i tavama.

Budući da soda bikarbona nije abrazivna, možete je koristiti kad god je potrebno temeljito čišćenje vaših lonaca i tava. To može biti onoliko često koliko i svaki put kada ih koristite ili možete sačuvati ovu metodu za najtvrdokornije situacije s hranom i mrljama.

Napunite lonac ili tavu s jednom litrom vode, ili više, ako je potrebno da pokrijete opečeno područje. Kuhajte vodu na srednjoj vatri. Dodajte dvije kašike sode bikarbone, pa promiješajte drvenom kašikom. Ostavite smjesu da krčka nekoliko minuta. Izlijte smjesu u sudoper i isperite posudu toplom vodom, a zatim osušite.

Za čišćenje vanjskog dna lonaca ili tave, potrebni su vam soda bikarbona, limun i alkoholni ocat. Dno posude pospite sodom bikarbonom, a zatim zalijte alkoholnim octom kako biste stvorili abrazivnu smjesu. Jednom polovicom limuna lagano utrljajte smjesu u lonac ili tavu pa dobro isperite toplom vodom te temeljito osušite.

klix.ba