Istraživanje pokazalo da gojaznost djece nije povezana s težinom majke u trudnoći

Zanimljivosti

Istraživanje pokazalo da gojaznost djece nije povezana s težinom majke u trudnoći

Indeks tjelesne mase (BMI) trudnice ima mnogo manji utjecaj na BMI djeteta u odnosu na ono što se ranije vjerovalo, pokazalo je novo istraživanje. U skladu s tim gojaznost djece ne može biti uzrokovana tjelesnom težinom majke u trudnoći.

BMI je mjera koja koristi podatke o visini i težini za praćenje promjena u težini. Djeca s visokim indeksom tjelesne mase, 25 ili više, imaju veću vjerovatnoću da će imati prekomjernu težinu ili gojaznost zbog faktora okoline, a ne zbog težine njihove majke dok je bila trudna, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medicine.

Faktori okoline uključuju sve što djecu tjera da jedu više i manje vježbaju, rekao je autor studije Tom Bond, viši naučni saradnik na Univerzitetu u Bristolu.

Istraživači su koristili podatke prikupljene u longitudinalnim studijama “Djeca 90ih” i “Born in Bradford” kako bi analizirali BMI učesnika pri rođenoj težini, te onoj tokom starosti 1 i 4 godine. Dodatno, BMI je analiziran samo kod djece u dobi od 10 i 15 godina.

“Djeca 90-ih” je dugoročna istraživačka grupa koja počinje s preko 14.000 trudnica regrutovanih početkom 1990-ih. “Born in Bradford” je istraživački program koji analizira zdravstvene podatke preko 30.000 ljudi u Bradfordu u Velikoj Britaniji.

Rezultati su pokazali da postoji mala veza između BMI majke i težine bebe pri rođenju, ali je uzrok nestao kako je dijete odrastalo.

“Iako je BMI tinejdžera povezan sa BMI njihovih majki, to je vjerovatnije zbog naslijeđenih gena i faktora načina života, a ne efekata u maternici”, rekao je Bond.

Postoji mnogo faktora koji utječu na BMI odrasle osobe, tako da kontrola težine majke nije “čarobni lijek” koji će popraviti gojaznost, rekao je dr. Christopher Bolling, pedijatar u Pediatric Associates u Kentuckyju, koji nije bio uključen u studiju.

Djetetovo okruženje i način života, kao što je život u blizini velikog broja restorana brze hrane ili daleko od velikih zelenih, otvorenih površina, mogu utjecati na djetetov BMI, pojasnio je Bond.

klix.ba