Oglasio se Sud BiH o određivanju mjere pritvora osumnjičenim u akciji “Staza”

Region

Oglasio se Sud BiH o određivanju mjere pritvora osumnjičenim u akciji “Staza”

Mišo Miljanić i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora osumnjičenim u predmetu Mišo Miljanić i drugi, donio je 2.2.2022. godine rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te je prema osumnjičenim Miši Miljaniću, Milijanu Mijovću, Milanu Raševiću, Vladanu Kovačeviću, Anđelku Miloševiću, Milanu Mićanoviću, Aleksi Mališu, Nemanji Prnjatu, Dušanu Mićanoviću, Rajku Grubaču i Milošu Kovačeviću, određena mjera pritvora.

Određen pritvor
Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 1.3.2022. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku BiH u odnosu na sve osumnjičene, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Odbijen prijedlog
Odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Tomislavu Petroviću i Miladu Jerkoviću te su isti pušteni na slobodu.

Mišo Miljanić i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ BiH i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH.

dnevniavaz.ba