Šta se dešava s vašim organizmom ako pijete toplu vodu?

Zanimljivosti

Šta se dešava s vašim organizmom ako pijete toplu vodu?

Iako postoji malo naučnih istraživanja koja potvrđuju pozitivan uticaj ispijanja tople vode, mnogi ljudi tvrde da im je upravo ova rutina pomogla da riješe neke zdravstvene probleme i osjećaju se bolje. Body.ba vam donosi prijedloge na koji način možete konzumirati toplu vodu u korist zdravlja.

1. Može ublažiti začepljenost nosa

Držanje šoljice vruće vode i duboko udisanje pare može pomoći u otpuštanju začepljenih sinusa i ublažavanju glavobolje. Pijenje vruće vode pomoći će vam i kod grlobolje, umanjit ćete bol i nakupljanje sluzi.

2. Pomaže probavi

Pijenje tople vode posebno je efikasno za aktiviranje probavnog sistema. Ako ujutro popijete čašu tople vode, stimulisat ćete probavni sistem i pomoći tijelu da bolje probavi i eliminiše hranu. Pijenje hladne vode nakon obroka može biti kontraproduktivno. Hladna voda učvršćuje ulja i masti u hrani koju ste upravo pojeli. To stvara naslage masti i otežava probavu.

3. Pomaže gubitku kilograma

Ako dan započnete ispijanjem čaše tople vode s limunom, pomoći ćete tijelu da razgradi masno tkivo. Topla voda s limunom također kontrolira žudnju za hranom jer limun sadrži pektinska vlakna.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Akumulirane naslage u nervnom sistemu i naslage masti u tijelu eliminiraju se kada popijete čašu tople vode. Ovaj postupak pomaže u izbacivanju toksina koji su prisutni u tijelu, što dovodi do bolj ecirkulacije. Topla voda također pomaže opuštanju mišića i lakšem protoku krvi.

5. Lakše ćete zaspati

Pijuckanje tople vode za vrijeme večere i prije odlaska u krevet pomoći će tijelu da se opusti i umiri, te ćete lakše zaspati. Također će pomoći u zaustavljanju noćne žudnje za hranom.

Počnite pripremati jutarnju čašu tople vode kao dio svoje rutine, a ako vam ukus tople vode ne prija dodajte limun ili limetu. (novi.ba)