ON JE DOKAZ DA SE SVE MOŽE! MUHAMMED USPJEŠNO TRENIRA PLIVANJE, UPRKOS HENDIKEPU: ŽELIM BITI PRVAK

Region

ON JE DOKAZ DA SE SVE MOŽE! MUHAMMED USPJEŠNO TRENIRA PLIVANJE, UPRKOS HENDIKEPU: ŽELIM BITI PRVAK

Sedmogodišnji Muhammed Ali Bicer iz Burse rođen je bez nogu i lijeve podlaktice, a treninzima želi usavršiti plivanje kako bi učestvovao u društvenom životu, javlja Anadolija.

Muhammed Ali pliva od treće godine i ima podršku porodice, a kroz sport je poboljšao svoje fizičke i društvene vještine.

Uprkos hendikepu kojeg ima, Muhammed Ali sve radi sam kod kuće i u školi jednom rukom, a u školu ide uz pomoć majke koja mu pomaže u stavljanju proteza za noge

Svaki njegov ulazak u učionicu praćen je aplauzom drugara iz prvog razreda osnovne škole, a četiri puta sedmično trenira plivanje u kompleksu “Naim Suleymanoglu“ u općini Yildirim.

U početku se ovaj odvažni dječak bojao vode i nije mogao držati ravnotežu na protezama, a uz trenera plivanja Kadira Gula je savladao te probleme i sada trenira i sanja sportske uspjehe.

Muhammed Ali je novinaru Anadlije kazao da se odlično osjeća dok pliva, a da mu je najveća podrška u svemu majka.

Mnogo volim i svog trenera Kadira. Lijepo radimo. Učestvovat ću i na takmičenjima i uz Božiju pomoć želim biti prvak – kazao je Muuhammed Ali.
Majka Gulay Bicer je kazala da ima još jednog sina, a da se Muhammed Ali rodio s neviđenim nedostacima udova.

Na svijet je došao kao iznenađenje. Rekli smo da tu ima nekog dobra i prigrlili ga. Preporukama ljekara smo došli do trenera plivanja Kadira Gula. Presretna sam bila kada sam vidjela da samostalno može plivati – rekla je Bicer.

oručila je svim porodicama koje imaju djecu sa hendikepima da se nikako ne zatvaraju u kuću i neka ne mare za komentare nedobronamjernih ljudi.

Trener Gul je kazao da već sedam godina radi sa djecom s posebnim potrebama i preporučuje plivanje svim osobama sa invaliditetom.

Muhammed Ali je prvo naučio plivati i sada to usavršavamo. Došli smo na nivo da se spremamo za takmičenja. Za dvije godine će steći pravo takmičenja i već se spremamo za to. Imamo velike ciljeve i planove – kazao je Gul.

Ističući kako sport pomaže osobama sa invaliditetom da steknu fizičku i mentalnu snagu i da razvijaju motoriku, Gul je kazao da je plivanje posebno važno jer djeluje kao jedinstvena terapija za mišiće.

Želja mi je da sva naša braća sa hendikepima izađu iz svojih kuća i dođu na sportske terene i kažu društvu: ‘evo i mi smo tu’. Hendikepi su samo u našim glavama. Mislim da možemo savladati sve prepreke uz ljubav, saosjećanje i rad – poručio je Gul.

hayat.ba